Šta uvozimo a šta izvozimo u Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju: Od nafte do hulahopki

Ekonomija 04. mar 202208:47 > 10:40 11 komentara
Pixabay

Iz Rusije uvozimo naftu i gas, iz Belorusije avione, a iz Ukrajine - rude gvožđa. Ovi proizvodi, prema podacima zvanične statistike, stoje u vrhu liste top 10 uvoznih proizvoda iz ovih država. Kada je reč o izvozu u ove zemlje, situacija je "šarenolika". Tako u Rusiju najviše izvozimo jabuke, automobilske gume, ali i samodržeće hula-hop čarape. U Ukrajinu izvozimo mineralna i hemijska đubriva, pokrivače podova, beli lim, dok prva mesta na listi izvoznih proizvoda u Belorusiju "drže" automobilske gume, boje i premazi i - veštačka creva.

Pročitajte još:

Od početka rata u Ukrajini, kamionima koji su prevozili robu ruskog ili beloruskog porekla nije bilo dozvoljeno da napuste granice Ukrajine. Vozači kamiona srpskih registarskih tablica na povratku za Srbiju, ukrajinsku granicu sa Rumunijom konačno su prešli 2. marta, ali privrednici koji posluju sa Rusijom, Ukrajinom i Belorusijom i dalje imaju probleme – prvenstveno u oblasti transporta robe, nabavke sirovina i – plaćanja.

Prema podacima koji su portalu N1 dostavljeni iz Privredne komore Srbije, u Belorusiju izvozi 162 preduzeća, dok robu iz ove zemlje uvozi 310 preduzeća. Kada je reč o Ukrajini, u nju izvozi 244 srpska preduzeća, iz nje uvoze 722 preduzeća, dok 45 firmi sa Ukrajinom ostvaruje razmenu u oba smera – i uvoz i izvoz.

Najviše preduzeća iz Srbije sarađuje sa Rusijom: samo izvozom na ovo tržište bavi se 577 firmi, iz Rusije samo uvoze 1.093 preduzeća, dok 187 firmi i uvozi i izvozi sa ruskog tržišta.

Vrednost ukupnog uvoza najveća je iz Rusije – prošle godine iznosila je 1,8 milijardi dolara. Iz Ukrajine smo pošle godine uvezli robe u vrednosti 268,8 miliona dolara, a iz Belorusije – 125,6 miliona dolara. Izvoz Srbije u sve tri države je manji od uvoza, tako da smo u spoljnotrgovinskoj razmeni u sva tri slučaja – u minusu.

Uvoz iz sve tri države beležio je rast tokom prošle godine. Izvoz je bio niži samo u Belorusiju.

Rusija

U 2021. godini, u odnosu na prethodnu godinu, izvoz u Rusiju je povećan za 9,3 odsto i iznosio je 996,2 miliona dolara. Uvoz je povećan za 15,3 odsto i iznosio je milijardu i 806,1 miliona dolara.

PKS

Vodeći uvozni proizvodi Republike Srbije iz Ruske Federacije su: prirodni gas (26 odsto), sirova nafta i ulja od bitumenoznih minerala (18 odsto) i dr.

„Vodeći izvozni proizvodi Republike Srbije u Rusku Federaciju u 2021. godini su: sveže jabuke (9 odsto), nove spoljne pneumatske gume, za putničke automobile (6 odsto), hula-hop čarape samodržeće (4 odsto), hartija i karton (4 odsto), lekovi (4 odsto)…“, navode u PKS.

Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije, na teritoriji Srbije registrovano je 639 aktivnih firmi čiji su većinski vlasnici državljani Ruske Federacije, odnosno pravna lica registrovana u Ruskoj Federaciji. Najviše ih je registrovano za delatnosti trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila (301), zatim stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti (70), prerađivačku industriju (42), građevinarstvo (42), informisanje i komunikacije (40).

Ukrajina

Tokom 2021. godine u poređenju sa 2020. godinom beležimo rast spoljnotrgovinske razmene između Srbije i Ukrajine. Ostvaren je izvoz od 181,4 miliona dolara, što je više za 45 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i uvoz od 268,8 miliona dolara, što je više za 61 odsto.

PKS

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Ukrajine u 2021. godini bili su: ruda gvožđa i koncentrati neaglomerisani (22 odsto), potom rude gvožđa i koncentrati – aglomerisani (20 odsto), nerazvrstana roba (11 odsto)…

Vodeći izvozni proizvodi za Ukrajinu su: mineralna ili hemijska đubriva (12 odsto), pokrivači podova, podloga premazana polivinilhloridom (8 odsto), lim beli kalajisani (8 odsto) i dr.

Prema podacima APR, na teritoriji Srbije registrovano je 141 aktivna firma čiji su većinski vlasnici državljani Ukrajine, odnosno pravna lica registrovana u Ukrajini. Najviše ih je registrovano za – trgovinu na veliko i malo i popravku motornih vozila (81), potom informisanje i komunikacije (13 firmi).

Belorusija

U 2021. godini, u odnosu na 2020. godinu spoljnotrgovinska razmena Srbije i Belorusije beleži smanjenje izvoza sa 53,5 miliona dolara na 51 milion dolara, što je pad za 4,6 odsto. Uvoz je, međutim, porastao za 131 procenat – sa 54,3 miliona dolara na 125,6 miliona dolara.

PKS

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Belorusije  u 2021. godini bili su – avioni neoperativne mase preko 2.000 do 15.000 kg (37 odsto), potom etilen, propilen, butilen i butadijen, tečni (8 odsto)…

Vodeći izvozni proizvodi za Belorusiju su: gume spoljne pneumatske, nove za putničke automobile (24 odsto), boje i premazi (šest odsto) i dr.

Prema podacima APR, u Srbiji je registrovan 41 aktivni privredni subjekt čiji su većinski vlasnici državljani Belorusije, odnosno pravna lica registrovana u Belorusiji. Najviše ih je registrovano za – trgovinu na veliko i malo i popravku motornih vozila (27).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare