Stanić o adutima srpske privrede u Egiptu: Otvaraju se vrata afričkog tržišta

Biznis 21. jul 202220:493 komentara

Iz Srbije u Egipat, osim duvanskih proizvoda, izvozi se i oružje. Egipatska armija najveća je u Africi i veliki su uvoznik oružja, a to je i naš glavni izvozni proizvod na tom kontinentu. Zato bi današnje vojne vežbe u Nikincima kojima prisustvuju i predstavnici egipatske delegacije, mogle da budu i neka vrsta nastavka juče održanog biznis foruma, kaže Bojan Stanić iz Odeljenja za strateške analize Privredne komore Srbije. Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, otvoriće nam, kaže, vrata egipatskog ali i kompletnog afričkog tržišta.

Egipat je trenutno u velikim infrastrukturnim projektima, grade se stotine kilometara pruga i puteva, što je i oblast sa najvećim potencijalom za saradnju. Na forumu su o tome i drugim vidovima saradnje razgovarali predstavnici 30 egipatskih i 250 srpskih firmi.

Pročitajte još:

„Egipat je na neki način ulaznica za veliko afričko tržište. nalazi se na pragu Afrike i povezuje je sa Jugoistočnom Evropom i Azijom. To je dobra prilika za privredu Srbije, a o tome svedoče i privrednici koji su išli u Egipat i uzvratne posete njihovih privrednika Srbiji“, navodi Bojan Stanić.

Komentarišući rekordnu cenu pšenice na svetskom tržištu – najvišu u poslednjih 20 godina – on pojašnjava da kada imate strateški sporazum sa nekom zemljom, ne možete pšenicu prodavati po tržišnim uslovima.

„Morate da imate određene pogodnosti za firmu koja je u strateškom odnosu sa vama. Međutim, ako i prodajete ispod tržišne vrednosti, s obzirom na visoku cenu, opet bi ona bila dovoljna da naši proizvođači ostvare profit“, navodi Stanić.

Sagovornik Infobiza ukazao je da na tržište Egipta mogu da budu plasirani i drugi proizvodi – građevinski materijal, mašine, oprema…

„Iz Egipta uvozimo hemijske proizvode, sirovine. Tu su i određene soli, voće, ali ne i nafta“, navodi on.

Ukoliko bi, kaže, investicije koje dolaze iz Egipta bile više orijentisane na dodatnu vrednost i stvaranje finalnih proizvoda, posebno u auto i metalskoj industriji – ti proizvodi bi se mogli naći na tržištu Egipta.

„Konkretno, govorimo o Stelantisu. Kada bi počeo da se proizvodi taj model na elektro pogon, on bi bio interesantan zemljama u Afici koje su među najsnažnijim privredama“, navodi Stanić.

Šanse ima i za naše IT stručnjake.

„IT stručnjaci su traženi, njihova privreda se sve više digitalizuje, a mi smo nekoliko koraka ispred njih, što je dobra prilika i za razvoj našeg IT sektora“, ukazao je Bojan Stanić.

Komentari

Vaš komentar