Stanojević: Od uloženih 100 dinara mali privrednik 84 daje iz svog džepa

Biznis 21. okt 202119:07 9 komentara

Ni posle 10 godina, nije rešen problem nedostatak adekvatnih izvora finansiranja malih i srednjih preduzeća - kada hoće da investira, privrednik od 100 dinara, 84 dinara izvadi iz svog džepa, kaže za Infobiz Dragana Stanojević, direktorka USAID-ovog projekta za ekonomsku saradnju.

USAID već deset godina objavljuje rezultate ankete hiljadu preduzeća – obimnog istraživanja koje pokazuje strukturu srpske privrede.

Pročitajte još:

Anketa je pokazala da je većina preduzeća zadržala isti broj zaposlenih uprkos kovid krizi – nešto manje kompanija je zaposlilo nove radnike, a kada je reč o prihodima, profitu i tražnji, vidljiv je oporavak.

Prema anketi, oko 30 odsto privrednika prijavljuje pad prihoda, što je bolji rezultat od prošle godine. Takođe, u 2020. godine je 22 odsto anketiranih izjavilo da im je pad prihoda veći od 30 odsto, a ove godine ih je 11 odsto, upola manje.

Mikro, mala i srednja preduzeća osetno su teže pogođena krizom.

Šta su ključne zamerke privrede?

„Iako je sama procedura plaćanja poreza pojednostavljena, visina poreza i dalje ostaje problem, kao i veliki broj parafiskalnih nameta. Nedovoljna transparentnost i nedostatak javno privatnog dijaloga, ostaju zamerke privrede, koji su se tokom epidemijske krize produbili“, ističe Stanojević.

Promena nabolje je, kaže – bilo.

„Odnos privrede prema inspekcijskom nadzoru sada se retko i navodi kao problematičan iako je bio u vrhu liste prepreka dobrom poslovanju. Jednostavnije su i procedure zapošljavanja, period za izdavanje građevinskih dozvola se skratio“, kaže sagovornica Infobiza.

Ove godine manje od polovine privrednika kaže da je siva ekonomija problem , ali on je i na trećem mestu liste pitanja koje treba rešiti kako bi se ostvario brži rast.

Stanojević navodi da ostaje jasan zahtev privrede da se rastereti birokratskog opterećenja, da se sa njom često razgovara i uvaži njen stav.

Komentari (9)

Vidi sve komentare