Stao promet nekretnina u Srbiji: Katastar i dalje „zaključan“

Ekonomija 16. jun 202221:08 38 komentara
Shutterstock

U Srbiji je od utorka stao promet nekretnina. Nijedan posao u vezi sa nepokretnostima koji zahteva uvid u katastar ne može da se uradi - od kupoprodaje kuća i stanova, potpisivanja ugovora o doživotnom izdržavanju, do ostavinskih rasprava i izdavanja građevinskih dozvola. Razlog je - hakerski napad na IT infrastrukturu Republičkog geodetskog zavoda, zbog čega je ova institucija saopštila da je preventivno zaključala ceo informacioni sistem. Otkazani su svi sastanci sa strankama u Katastru, a u RGZ ističu da je u ovom trenutku najvažnija bezbednost podataka, a sve kupoprodajne aktivnosti će se nastaviti odmah po uspostavljanju sistema.

IT infrastruktura Republičkog geodetskog zavoda od utorka pre podne je na meti intenzivnog hakerskog napada, zbog čega je, kako je saopštio Republički geodetski zavod – zaključan celokupni informacioni sistem, koji do otklanjanja pretnji nije dostupan građanima i drugim spoljnim korisnicima dok se pretnja ne otkloni kako bi se sprečila ugroženost sistema i podataka.

Pročitajte još:

„Intenzivno se radi na proveri informacionog sistema Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) koji je preventivno zaključan zbog hakerskog napada“, kaže Maja Radović iz RGZ-a i ističe da podaci nisu ugroženi i da građani ne treba da brinu.

Radović je rekla da se sistem pažljivo proverava, deo po deo, i da je akcenat na bezbednosti podataka zbog čega nijedan stručnjak ne može da kaže koliko je vremena potrebno da se sve vrati u normalu.

Ona je za televiziju K1 rekla da pristup sistemu nemaju ni zaposleni, ni spoljni korisnici preko kojih bi, kako kaže, hakeri mogli da nastave da napadaju, ističući da su oni koji u sistem ulaze onlajn najveća opasnost.

Prema njenim rečima, primećene su hakerske aktivnosti i prema drugim državnim institucijama, a napad na Republički geodetski zavod je, ističe, deo sistemskog napada prema celokupnoj infrastrukturi države Srbije.

“Napad ne bi trebalo da se ni na koji način odrazi na bezbednost podataka i apelujemo na strpljenje građana. E-katastar i e-šalter imaju najvažniju ulogu i prioritet su za puštanje u rad“, navela je Radović i naglasila da ne postoji razlog za zabrinutost.

Katastar.rgz.gov.rs

Ona je, kako prenosi RTV navela da su u utorak ujutro primećeni napadi na IT infrastrukturu RGZ i da je primećeno da je došlo do pretnje IT sistemu zbog čega je, kaže, preventivno odmah sve zaključano.

“Sistemi su mnogo širi od katastra, jer obuhvataju i kompletnu nacionalnu infrastrukturu geoprostornih podataka. Osnov suvereniteta svake države su geoprostorni podaci i to je stav UN-a. Ovaj napad se zato posmatra i kao napad na Republiku Srbiju i na njen suverenitet“, rekla je Radović.

Dodala je da RGZ ima podršku tima stručnjaka koji se bave sajber bezbednošću iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, MUP, BIA i drugih državnih organa, te da se intenzivno radi na otkrivanju uzroka, forenzici, sprečavanju problema i zaštiti podataka.

Govoreći o efektima zaključavanja sistema, Radović je kazala da nema kupoprodajnih transakcija, da je obustavljeno izdavanje građevinskih dozvola i da nema mogućnosti za uzimanje listova nepokretnosti, niti davanja hipotekarnih kredita.

“Ova kriza utiče i na bankarski sektor. Ali, građani bi trebalo da budu svesni da nije napadnut kućni računar i da nema razloga za strah i paniku. Podaci građana nisu na ‘izvol’te'“, kazala je Radović.

Navela je da baze RGZ sadrže podatke o 18 miliona parcela, ali da postoje rezervne kopije svih podataka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare