Štednja, štednja, štednja… Građani kažu da već gase svetla, bojler samo noću

Biznis 31. avg 202219:42 126 komentara

Dan pošto je Ministarstvo energetike dalo preporuke za štednju struje, resorna ministarka kaže da bi sada preporučene mere u narednom periodu mogle da postanu obavezne. Građanima koji uspeju da uštede i potroše manje struje u odnosu na isti mesec prošle godine, obećava stimulaciju. Kakvu tačno, znaće se, kaže, za pet - šest dana.

Najpre se smrklo u Vladi, kad su shvatili koliko novca ode na uvoz struje.

Vučić: Mi krvarimo na dnevnom nivou dva miliona evra.

Zorana Mihajlović: Mi sad pričamo o mnogo više milijardi evra koje bi trebalo da platimo za struju koje nećemo imati dovoljno.

Vučić: To je osam milijardi evra. Bankrot.

Mihajlović: Dakle, nema više dileme. Mora da se štedi. Hajde sad da pokušamo svi zajednički u tome da učestvujemo.

POVEZANE VESTI:

Ima građana koji u štednji učestvuju i bez apela vlasti. Silom prilika.

„Gledam po jeftinoj struji da odradim sve. Živim od bedne penzije i hoću-neću moram“.

„Ne moramo da imamo tri lampe, upalimo jednu. Bojler ne palimo preko dana, palimo ga uveče“.

„Ne greje stalno, samo kad mi treba topla voda“.

„Kako ti da skuvaš jelo ako nećeš struju trošiti“, kažu građani s kojima smo razgovarali.

Ne kuvajte bez poklopca i smanjite ringlu. A najbolje bi bilo da kuvate u ekspres loncu. I da niste zimogrožljivi, da sedite na 21, a spavate na 18 stepeni. To su samo neke od preporučenih mera resornog ministarstva. Sada preporučene, uskoro bi mogle da postanu obavezne.

„Vi imate u mnogim zemljama Evrope, imate Francusku recimo, gde se kažnjavaju potrošači koji ne poštuju mere štednje. Recimo imate tamo ako su otvorena vrata i radi klima kazna je 700 evra. Mi se nismo opredelili za to da kažnjavamo potrošače“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Ne kažnjavamo ni krivce za to što u sred leta uvozimo struju.

„Dva su osnovna razloga zašto EPS ne može da proizvede dovoljne količine električne energije. Mnogo više novca je odlazilo u održavanje nego što su se pravili novi kapaciteti i dodatno naravno loše upravljanje“, kaže Mihajlović.

N1: Ko je kriv što se nije investiralo, ko nije vodio odgovornu politiku?

„To je već prošlost, to su ljudi u EPS“, odgovorila je ministarka.

„Za stanje u EPS najodgovorniji je Aleksandar Vučić, posle njega Ana Brnabić i posle nje Aleksandar Antić i u poslednjih godinu dana Zorana Mihajlović, jer to su najveći nosioci odgovornosti u tom prethodnom investicionom ciklusu“, smatra Dragoslav Ljubičić iz Sindikata rudarstva i energetike Nezavisnost.

Stanje u EPS-u je takvo da je poslednja kiša izbacila iz procesa proizvodnje bager na kopu Tamnava – Zapadno polje. U EPS-u tvrde – sve je pod kontrolom.

„Nema govora o bilo kakvoj havariji. Zbog bujice vode i peskovitog terena u toku je sanacija tla ispod i oko bagera glodar 1 na kopu „Tamnava – Zapadno polje“. Inače je bilo predviđeno da od petka 2. septembra na tom bageru počne investiciona opravka. S obzirom da je ta opravka planirana u godišnjem planu poslovanja, ona neće imati uticaj na ostvaranje plana proizvodnje uglja u Rudarskom basenu „Kolubara“, naveo je EPS.

A pošto su planovi daleko od potreba.

„Štedi energiju. Štedi struju“, kaže ministarka.

„Kad čujem ministarstvo i preporuke postupam suprotno“. N1: Zašto? Zato što ministarstvu i celokupnom državnom sastavu ne verujem“.

„Ništa to nije tako tragično, samo što smo mi jako razmaženi“, navode građani.

Razmaženi ili ne, deluje da ćete na štednju morati da se navikavate i navike da menjate. Uključujući i institucije poput Muzeja savremene umetnosti, koji je bio domaćin dobro osvetljenog događaja.

Komentari (126)

Vidi sve komentare