Stelantis: Više od 100 radnika ide u inostranstvo, imenovan novi direktor Fijata

Biznis 24. maj 202217:58 2 komentara
N1

"Za samo jednu nedelju, 25 odsto pozvanih zaposlenih izrazilo je interesovanje za rad u inostranstvu i više od 100 kolega već je prihvatilo rad u drugim Stelantis fabrikama u Evropi. Značajan broj radnih mesta u inostranstvu biće obezbeđen, a pojedinačni intervjui će se nastaviti tokom narednih dana", saopštila je danas kompanija Stelantis, u čijem vlasništvu je Fijatova fabrika u Kragujevcu. Stelantis je obelodanio i da je imenovan novi industrijski direktor u Srbiji - Jovica Jovanović, koji će direktno biti zadužen za proizvodnu lokaciju Stelantisa u Kragujevcu.

Stelantis je najavio promene koje su na snazi od 24. maja 2022. i koje su deo sprovođenja strateškog plana „Dare Forward 2030“ u Srbiji.

Pročitajte još:

„Jovica Jovanović se vraća da predvodi poslovanje fabrike nakon uspešnog međunarodnog iskustva, prvo na poziciji globalnog direktora procesnog inženjeringa i kasnije regionalnog direktora za Evropu poslovnih jedinica Preseraja i konstrukcije alata. Biće na čelu fabrike u Kragujevcu i zadužen za sveobuhvatno industrijsko prisustvo Stelantisa u Srbiji na putu ka njegovoj novoj održivoj budućnosti“, navodi se u saopštenju kompanije.

Stelantis je, kako se podseća, 28. aprila najavio da će instalirati novu električnu platformu u Kragujevcu za proizvodnju kompaktnih vozila počevši od sredine 2024.

„Ovo će pomoći kompaniji da bude na putu ka postizanju 100% prodaje mixa električnih vozila na baterije u Evropi do kraja ove decenije i da dostigne nulte emisije ugljenika do 2038. Ova objava takođe potvrđuje da će Srbija, i njena fabrika u Kragujevcu, igrati ključnu ulogu u strateškom planu kompanije Dare Forward 2030, a Jovica – i naši ljudi – će ga sprovoditi“, kaže Silvia Verneti, direktorka Stelantisove ćerke firme FCA Srbija d.o.o. i direktorka globalne korporativne kancelarije Stelantisa.

Novi kompaktni automobil čije će ime tek biti objavljeno će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela FIAT 500L. Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu stalnog poboljšavanja performansi.

U saopštenju se ističe da će se već tokom ove godine pokrenuti aktivnosti za uspostavljanje proizvodne linije za novu platformu koja će biti pokrenuta 2024. godine.

„Stelantis je već počeo da radi na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru koga će se sprovesti neophodna faza tranzicije, uključujući prekvalifikovanje radnika. Ovo će biti moguće pomoću zajedničke posvećenosti koju su izrazile sve zainteresovane strane, uključujući Vladu Republike Srbije, socijalne partnere, dobavljače i zaposlene“, navodi se u saopštenju.