Stepanović: Ne govorite nam o Svetom Nikoli, recite zašto ste uništili EPS

Biznis 30. avg 202209:37 106 komentara

Mediji pišu da će Siniša Mali ostati ministar u novoj vladi, a Biljana Stepanović urednica Nove ekonomije kaže da je on glavni mozak i da ga ne treba potcenjivati. Dodaje da bi se na njegovom mestu uvredila što nije predložen za mandatara. Ona ponavlja pitanje ko je uništio EPS i privrednu bazu Srbiije i poručuje da je priča o štednji struje bacanje prašine u oči građanima.

Iako se pominjao kao mogući kandidat za madatara, Aleksandar Vučić je još pre mesec dana odbacio tu mogućnost, kada je rekao da mu se Mali javio sa bazena i poručio „vidi kako pišem taj ekspoze“.

Stepanović za aktuelnog ministra finansija kaže da je „glavni mozak“ i da ga ne treba potcenjviati zbog doktorata kojim je „sam sebe ukopao“, ali da Vučić u njega nema dovoljno poverenja. Kako gošća Novog dana napominje, verovatno zato što nije dovoljno poslušan i Vučić ne može da ga prati.

Urednica Nove ekonomije je podsetila na prodaju imovine IMT-a i kako je sve bilo po zakonu, a opet država na gubitku nekoliko desetina miliona evra.

„Nadležnost za sve to u krajnjoj instanci je imalo ministarstvo finansija i Siniša Mali. Mali je po mom shvatanju i saznanju najdublje involviran u državne poslove, on sve zna i sve razume“, kazala je Stepanović, dodajući da ministar deluje zadovoljno i da ne veruje da je ostao uskraćen.

Govoreći o odluci da Ana Brnabić bude mandatarka do 2024. godine, a da je potom zameni gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Stepanović kaže da ima utisak se predsednik Aleksandar Vučić poigrava svoji kadrovima.

„Vučević je mlad i neiskusan, pa da malo sedi pored Brnabić da nauči. Ja bih se uvredila, ali izgleda da oni imaju drugi mehanizam“, kazala je gošća Novog dana.

Ona ističe da je „baš briga“ šta će biti s Vučevićem, ali da je brinu druge stvari.

„Mene briga da li će biti struje, kakve će biti cene i da li ću moći ljudima da isplatim plate“, istakla je Stepanović.

Ko je uništio EPS?

„Zašto ste uništili EPS, aman ljudi bre“, upitala je Stepanović komentarišući stanje u kojem se Elektroprivreda Srbije nalazi i cenu po kojoj ćemo morati da uvozimo struju.

Ističe da više niko ne pita koliko će uvoz struje da košta, već samo da je ima.

„Zašto EPS umesto da izvozi, ne može da proizvodi ni za sopstvene potrebe. Zašto je uništena baza privrednog sistema u Srbiji? Ko je to dozvolio? Hoće li neko snositi posledice? Uvozimo po rekordnim cenama umesto da je izvozimo po tim cenama“, podsetila je urednica Nove ekonomije.

Kaže da Milovan Grčić nije sam sebe postavio na čelo EPS-a i u tom statusu držao šest godina.

„To što je ova vlast doovde dovela EPS i time celu zemlju bi bio dovoljan razlog da nemamo ovu vlast… Ne da nema posledica, nego je na izborima ova vlast nagrađena, Ana Brnabić je nagrađena da ponovo bude mandatakra, ministarka energetike svaljuje sve na Grčića, on je dao otkaz i otišao u opštinu. Ali ko ga je postavio tu?“, ponovo pita gošća Novog dana.

Dodaje da ne zna da li je za propast EPS-a krivo „neznanje epskih razmera“ ili nečija namera u šta, napominje, ne želi da poveruje.

Govoreći o merama štednje struje i najavama da će građani koji uštede imati popust na računu, Stepanović objašnjava da je zagovornik štednje i da nije moralno rasipati taj „plemeniti energent“, ali da trenutne najave predstavljaju bacanje prašine u oči građanima i „mazanje očiju“.

„Nemojte nam govoriti o svetom Nikoli, recite nam zašto ste uništili EPS“, poručila je Stepanović, reagujući na izjavu predsednika o velikoj potrošnji struje za Svetog Nikolu.

Mediji ovih dana pišu da su moguće restrikcije struje tokom zime. Gošća Novog dana kaže da to niko ne može da zna, pa čak ni vlast, jer da li će ih biti zavisi od mnogo faktora koji su trenutno nepoznati – da li će biti duga i jaka zima, koliko će se struje uvesti, koliko će se proizvesti.

Urednica Nove ekonomije podseća i da je bacanjem para iz helikoptera potrošeno dve milijarde evra, dok je EPS devastiran, i da bi sada taj novac bio dragocen da se vlast ponašala odgovorno.

„A nije jer su stalno išli neki izbori. Evo i ova vlada je oročena, i sad će da naiđe račun. Uvek dođe račun“, ističe Stepanović.