Stigao poslednji kontingent opreme iz Kine za novi blok u Kostolcu

Biznis 26. nov 202218:4611 komentara
OPREMA Kostolac
Izvor: Tanjug/Nataša Lazarević/bs

Poslednji kontingent opreme za izgradnju novog bloka "B3" u termoelektrani "Kostolac" stigao je brodom i dopremljen je na gradilište u tom mestu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ministarka Dubravka Đedović, koja je isporuci prisustvovala sa ambasadorkom Kine Čen Bo, kazala je da se novi energetski pogon gradi posle tri decenije, i da će proizvoditi oko pet odsto kapaciteta preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ (EPS).

„Ako znamo da u zimskim mesecima uvozimo oko 10 odsto potrošnje električne energije, jasno je koliko će novih pet procenata doprineti sigurnosti svih nas“, rekla je Đedović.

Ona je dodala da je plan da se do kraja juna sledeće godine novo postrojenje postavi na mrežu, a da u pogonu bude od oktobra.

Đedović je navela da je u izgradnju novog bloka uključeno više od 60 srpskih kompanija, da je angažovano 1.000 radnika, i da će uskoro biti angažovano još 200 kako bi pogon bio završen u predviđenom roku.

Ambasadorka Čen Bo istakla je da je dolazak opreme nakon brojnih poteškoća, od izuzetnog značaja za održavanje dinamike radova, koje izvodi kineska kompanija „China Machinery Engineering Corp“ (CMEC).

„Iako se i dalje suočavamo sa mnogim izazovima, uverena sam da će kineska kompanija uložiti maksimalne napore uz dragocenu podršku srpskih partnera, kako bi završila izgradnju telmoelektrane u dogovorenom roku“, kazala je ambasadorka Kine.

Komentari

Vaš komentar