Sto po sto evra mladima – državna pomoć ili Vučićeva kupovina glasova

Ekonomija 24. jan 202219:16 62 komentara

Kako se izbori bliže, tako se nižu razna predizborna obećanja od predstavnika državnog vrha i vladajuće partije. Poslednje glasi da će mladi dobiti još sto evra ako Srpska napredna stranka pobedi na izborima. Obećanje koje je dao predsednik države Aleksandar Vučić, međutim, politički analitičari "čitaju" kao kupovinu glasova. U tome vide i direktno kršenje Krivičnog zakonika.

Sa eksluzivne lokacije i kako to predsednik Srbije kaže – najlepšeg mesta za obraćanje građanima – iz novog Štadlerovog voza stižu nova obećanja za budućnost.

Osim brzog voza, obećava Aleksandar Vučić i novo, brzo punjenje novčanika mladih. Sledi još 100 evra, ali samo ako, kako kaže, pobedi na izborima.

„Ja ću moliti da i u drugoj polovini godine, ukoliko naravno ne izgubimo na izborima 3. aprila, moliću ljude da još jednom pomognemo mladim ljudima. Neki od njih će taj novac ostetiti kao svoj prvi put – oni će to da osete kao nešto što je njihovo, što su oni zaradili. I to rađa dodatu odgovornost prema novcu i odgovornost prema državi“, kazao je Vučić.

N1

A da li je, zaista, u pitanju državna pomoć ili je na delu politička ucena i kupovina glasova?

„To je zakonom nedopušten uticaj na birače. Ja mislim da podleže krivičnoj odgovornosti. Taj raspon od 16 do 30 godina, to su uglavnom ljudi koji nisu zainteresovani za politiku i ne spadaju u Vučićeve birače, i on sada ovim marketinškim predizbornim potezom i postizbornim obećanjem pokušava da ih privuče. Da njihov glas plati 100+100 evra – i to je za krivično gonjenje“, smatra novinar Đorđe Vlajić.

Povezane vesti

Jer, Krivični Zakonik je jasan – u delu koji se odnosi na krivična dela protiv izbornih prava, član 156 glasi:

„Ko drugome nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili kakvu drugu korist da na izborima ili referendumu glasa ili ne glasa, ili da glasa u korist ili protiv određenog lica odnosno predloga, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“.

Nemanja Nenadić, iz Transperantnosti Srbija za N1 kaže da bi krivičnu odgovornost trebalo utvrditi, iako navodi da ovo nije usamljen slučaj uticaja na opredeljenje birača i pokušaj podizanja popularnosti SNS-a. Ipak, dosadašnja praksa pokazuje da institucije retko reaguju.

„To se desilo sa krivičnom prijavom koju je naša organizacija uputila protiv nekadašnjeg direktora preduzeća ‘Putevi Srbije’ Zorana Drobnjaka, gde je asfaltiranje seoskih puteva bilo praktično uslovljeno njihovim izlaskom na izbore i njihovom podrškom i Tužilaštvo je čak smatralo da ni tu nema elemenata za krivično gonjenje“, kaže Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Koncept „helikopter pare“ za glasove imaće dugoročne posledice po javne finansije, jer, prema ocenama Fiskalnog saveta, pomoć koju država isplaćuje građanima ne dolazi iz budžeta već iz zaduživanja.

Matematika kaže – do sada smo zaduženi i više od 30 milijardi evra.

„Da li bilo koja vlast može realno – ako će biti odgovorna – da opravda kako je to razumno potrošiti 100-200-500 miliona evra, koliko će koštati kada se sve sabere ovaj predizborni ciklus, nekih 400 miliona evra. Kao na onim trkama kada psi trče za veštačkom koskom, jer je vide ispred njih i sada vlast ide i maše ljudima starosti od 16 do 29 godina – ako mene ne izaberete, ovih 100 evra nećete dobiti“, ocenio je Aleksandar Milošević, ekonomski novinar dnevnog lista „Danas“:

Potezi vlasti nemaju ni ekonomskog ni socijalnog opravdanja, zaključuju sagovornici N1 i upozoravaju da je do sada iz „helikoptera“ na pomoć građanima „odletelo“ oko milijardu i 800 miliona evra. Novac koji vlast deli je novac građana Srbije, koji će dugove morati da otplaćuju, ali kada na naplatu stignu sa kamatom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare