Da li Srbija može da bude zanimljiva i kompanijama s naprednijim tehnologijama?

Ekonomija 18. nov 202118:44 7 komentara

"Velike kompanije su zbog povećanih troškova transporta i velikih kašnjenja u isporukama u pandemijskom periodu, počele da sele proizvodnju bliže velikim tržištima gde robu plasiraju. Razlog za povratak u Evropu leži i u podatku da su plate u Kini znatno porasle, i sami Kinezi zbog toga sele proizvodnju u Afriku", kaže Mihailo Gajić, urednik ekonomskog sadržaja na portalu Talas.

Kao potencijalna nova odredišta, strane kompanije, poput Benetona, gledaju Srbiju, Hrvatsku, Tursku, Egipat, Tunis. Za našu zemlju bi ovo značilo nove investicije, a verovatno i rast prilično niskih plata u nekim industrijskim granama, kao što je tekstilna, jer će rasti ponuda radnih mesta.

Na pitanje da li je to prilika da dođu i kompanije sa naprednijim tehnologijama, gost InfoBiza navodi da to zavisi kako se Srbija postavi. „Ako nastavimo da plaćamo subvencije investitorima, i to po broju otvorenih radnih mesta, mi ćemo da privučemo samo te radnointenzivne industrije, koja donosi i male plate, i nisku dodatnu vrednost. U Srbiji nezaposlenost nije više kao pre nekoliko godina, sada je između osam odsto i deset procenata, tako da nema smisla ni zadržavati tu staru politiku subvencionisanja stranih investicija, naročito kada se pojavila nova komparativna prednost Srbije, u odnosu na druge zemlje šireg regiona. Dakle, ako će kompanije same da dolaze u Srbiju zato što će im troškovi biti manji, nego da nastave u Kini ili Bangladešu, onda je potpuno nelogično da im dajemo subvencije“, kaže Gajić.

On dodaje da bi Srbija trebalo da misli kako da sredi administrativni i regulatorni ambijent, da se učlani u Svetsku trgovinsku organizaciju, da poštuje propise Evropske unije kada je reč o transportu robe, da bi se troškovi smanjili, da se izvozi, da bude jeftiniji izvoz, pa će to biti dodatni podsticaj za kompanije sa naprednijom tehnologijom da izaberu Srbiju za novo mesto gde će preseliti proizvodnju.

Gajić podseća da visokotehnološke industrije biraju da dođu u razvijen ekosistem.

„Potrebna su znanja i veštine, drugim rečima moramo više da ulažemo u visoko obrazovanje i stručno obrazovanje, da povežemo naučne institute i fakultete sa privredom, da bismo privukli takve tehnologije i dobro plaćena radna mesta, kaže Gajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare