Šta je Pošta prodala Telekomu: Posao sklopljen odavno, sada i sa novim pitanjem

Ekonomija 14. okt 202119:26 > 20:12 5 komentara

Šta je Pošta prodala, a šta Telekom kupio? Posao koji je sklopljen odavno, bez tendera, bez uvida u detalje ugovora... sada i sa novim pitanjem. Dok jedna strana tvrdi da infrastruktura Pošta neta nije na prodaju, druga strana kaže da je upravo to kupila. Eksperti ocenjuju - tako nešto nije smelo da se dozvoli.

Povezane vesti:

Za jedne, predmet dogovora bili su korisnici.

„Infrastruktura Pošta Srbije nije na prodaju, optička infrastruktura je blago, i predstavlja veliku vrednost za Poštu“, rekao je v.d. direktora Pošte Zoran Đorđević.

Drugi, pak, kažu – kupili su infrastrukturu.

„Kada je reč o Pošti net, mi smo kupili infrastrukturu vezanu za kablovski interent servis“, kazao je direktor Telekoma Vladimir Lučić.

Na ponovni pokušaj da se objasni ko je šta kupio a ko šta prodao, Telekom u odgovoru na pitanja N1 potvrdio je već rečeno:

„Ugovorom između Telekoma Srbija i JP Pošta definisano je da se svojina na elektronskoj komunikacionoj opremi preko koje funkcionišu usluge pristupa internetu i kablovskoj televiziji ‘Pošta neta’ prenose na kompaniju Telekom Srbija. Ta oprema obuhvata celokupnu koaksijalnu infrastrukturu (kablovi) od korisnika do optičkog čvora, terminalnu opremu kod samog korisnika i servisnu opremu koja omogućava internet i televizijski servis. Optička infrastruktura Pošte nije bila predmet kupovine.“

Dakle, Telekom tvrdi da je kupio svu opremu koju koriste klijenti da bi gledali program. Jedina stavka koja, prema njima, nije bila deo dogovora je optička infrastruktura. Međutim, bez tendera, iako bi u otvorenoj utakmici PTT možda mogao da dobije više para.

„Kad je u pitanju tender, dobili smo odobrenje i mišljenje Ministarstva finansija da se ne radi o javnoj svojini, s obzirom da nijsu prodata nikakva javna sredstva, već se radi o korisnicima“, rekao je direktor pošte Đorđević.

Transakcija nije smela da bude obavljena, tvrdi savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević.

„Ovako nešto nije smelo da se dogodi… Ja mislim da je čitava papazjanija namerno nastala zato što se radi o jednoj političkoj odluci da se koncentriše više korisnika na Telekom, iz političkih razloga. To vlast hoće da uradi a onda ovi koji to pokušavaju da izvedu krše mnoge propise, s jedne strane, s druge strane pokušavaju da naprave jednu transakciju koja nije ekonomski ni logična ni opravdana“, rekao je Kovačević.

Kako taj ugovor izgleda, ne znamo, ali iz izjava jedne i druge strane deluje kao da ni jedni ni drugi ne znaju šta su prodali, odnosno kupili.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare