Studija pokazala – novac je najčešći uzrok nesuglasica među parovima

Ekonomija 14. feb 202212:06 0 komentara
Pixabay

Novac je najčešći uzrok nesuglasica i svađa među parovima, pokazalo je britansko istraživanje.

Gotovo dve trećine ili 62 posto ispitanika priznalo je da se s partnerom najčešće svađa zbog nesuglasica oko novca, podaci su kompanije za pružanje usluga penzije i ulaganja Royal London.

Najčešći je argument da druga osoba „previše troši“, po rezultatima objavljenim uoči Dana zaljubljenih, 14. februara.

Trećina ili 33 posto ispitanika smatra da su nekompatibilni sa svojim partnerom kada su u pitanju potrošnja i štednja, pokazalo je istraživanje.

Svaka četvrta osoba u vezi (24 posto) smatra da se njen partner prema novcu odnosi neodgovorno, a trećina (33 posto) skriva podatke o finansijama od svog partnera. To se odnosi na skrivanje informacija o vlastitoj štednji, ali i o dugovima.

Petina ili 20 posto ispitanika, koji smatraju da im se partner prema novcu odnosi neodgovorno, poseduje sopstveni „crni fond“.

Istraživanje je pokazalo i da tri četvrtine (76 posto) parova deo vlastitog novca ili sav prihod čuva na odvojenom bankovnom računu.

Otprilike trećina (35 posto) ispitanika drži sav svoj novac na odvojenim računima, a samo 24 posto parova sav novac ima na zajedničkom računu.

Istraživanje je sprovedeno na 2.000 ljudi iz celoga Ujedinjenog Kraljevstva.

„Premda tema novca i prihoda nije ni najpopularnija ni najromantičnija među partnerima, ako ne razgovarate o tomu što svako želi sa svojim prihodima i na koji način želi upravljati svojim novcem, to će verovatno rezultirati brojnijim međusobnim nesuglasicama i sukobima“, rekla je Sara Penels, stručnjakinja za finansije kompanije Royal London.

„Istovremeno, vrlo je važno ne dopustiti da pitanje finansijskih briga tinja pod površinom. Otvoreni razgovor o trošenju novca i o finansijskim ciljevima parovima će pomoći da izgrade finansijski sigurnu budućnost“, zaključila je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!