Subvencije agencijama: Od 7 evra za domaćeg, do 50 evra za stranog turistu

Ekonomija 15. jun 202108:36 > 08:47 2 komentara
Goran Srdanov/Nova.rs

Za razliku od dosadašnjih uredbi, kojima je država svake godine subvencionisala turističke agencije za dovođenje stranih turista, ove godine takvom uredbom predviđene su dotacije i za organizovano dovođenje domaćih turista. Uslovi su tačno propisani, a iznosi subvencija idu od sedam evra po glavi domaćeg turiste, pa do najviše 50 evra po glavi stranog turiste koji ostvari određeni broj noćenja u našoj zemlji. Veće subvencije predviđene su na ime stranih turista koji na beogradski i niški aerodrom slete iz Rusije, Turske, Kine, Južne Koreje, Japana i - SAD. To, kako za portal N1 ističe Aleksandar Seničić iz Jute - nije neuobičajena praksa.

Pravo na ove subvencije imaju turističke agencije – organizatori putovanja, poznatiji kao turoperatori, registrovane na teritoriji Srbije, koje imaju propisanu licencu.

Pročitajte još:

Prema najavama Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u ovu svrhu država je opredelila – pet miliona dinara.

Reč je o uredbi koja je postojala unazad više godina, ali je priličan broj agencija unapred odustajao od mogućnosti da zatraži ove subvencije. Propisom je, naime, striktno predviđeno ko i pod kojim uslovima tačno može da ih dobije, kao i šta je sve od dokumentacije potrebno priložiti, kako bi se izbegle zloupotrebe.

Razlika u odnosu na prethodne godine je što će se ovaj put novac dobijati ne samo za strane, već i za domaće turiste.

U kojim slučajevima se dobijaju subvencije

Uredba predviđa četiri slučaja za dodelu subvencija.

Prvi je – organizovano dovođenje turističkih grupa od najmanje 15 domaćih ili stranih turista.

Uslov je da stranci ostvare najmanje tri noćenja, a domaći gosti bar dva noćenja. U oba slučaja važi pravilo da turistička agencija organizuje bar još dve turističke usluge, poput izleta, poseta muzejima, utakmicama, manifestacijama, ugostiteljskm objektima sa nacionalnim specijalitetima i slično.

Drugi slučaj gde je moguće ostvariti subvencije je organizovano dovođenje grupa stranih turista na međunarodni kongres ili međunarodni korporativni događaj, gde agencija organizuje smeštaj i još najmanje dve usluge (poput izleta).

I ovde je neophodno dovesti bar 15 stranih turista, ali je dovoljno da oni ostvare bar dva noćenja kao uslov za subvencije.

Treća mogućnost ostvarenja subvencija je kada grupu od najmanje 15 stranih turista, na najmanje tri noćenja, dovodi agencija iz inostranstva, dok domaća agencija ovde nastupa kao lokalni agent i organizuje najmanje dve turističke usluge – izlete, transfer, organizovane posete muzejima, manifestacijama…

Četvrta mogućnost je kada grupu od najmanje 15 stranih turista, na minimum dva noćenja, na međunarodni kongres ili korporativni događaj dovodi organizator, a ovdašnja agencija nastupa kao lokalni agent i organizuje najmanje dve turističke usluge (izleti, turističke poslete i sl.)

Koliki iznosi se dobijaju

Kod konkretnih iznosa subvencija treba praviti razliku da li domaća turistička agencija – organizator putovanja samostalno dovodi i organizuje domaće i strane turiste – tada su iznosi subvencija veći, ili to čini kao lokalni agent neke strane turističke agencije ili organizatora kongresa – kada su iznosi subvencija značajno manji.

Kad agencija sama dovodi

Subvencije agencijama za strane turiste iznose 15 evra „po glavi“ kada je reč o tri do četiri noćenja u slučaju organizovanog turističkog putovanja ili dva do četiri noćenja na međunarodnim kongresima i korporativnim događajima.

Iznos raste na 20 evra ukoliko broj noćenja bude pet i više.

Država uvećava ovaj iznos subvencija kada je reč o turistima iz konkretnih država koji slete na Aerodrom u Beogradu i Nišu.

Tako će 15 evra porasti na 20 evra ukoliko strani turisti slete avionom iz Ruske Federacije ili iz Turske, odnosno na 30 evra, ako turisti na ova dva aerodroma dolaze iz Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Južne Koreje, Japana ili SAD.

U slučaju pet i više noćenja stranih turista, kojima su dolazni i polazni aerodromi u Nišu i Beogradu, agencija će umesto predviđenih 20 evra po glavi dobiti 30 evra, ako dolaze iz Rusije i Turske, a 50 evra ako su doputovali iz Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Južne Koreje, Japana i SAD.

Kod domaćih turista obračun subvencija koje dobija agencija je jednostavniji, pa je za dva noćenja 7 evra, a za tri i više – 10 evra po domaćem turisti.

Kad stižu avionom – duže ostaju

Prema mišljenju Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), nije neobično da država subvencioniše agencije za dovođenje stranih gostiju iz određenih zemalja. 

„To je praksa svuda u Evropi gde postoji ta vrsta subvencija. Pre svega, subvencije se daju kada strani gosti dolaze avionom, jer to je viša platežna klijentela – skuplji su aranžmani i time se stimulišu agencije koje dovode strane goste da više ulažu u promociju na tim tržišta“, ističe Seničić za portal N1. 

Najvećim subvencijama se na taj način, kako ističe – daje prioritet onim tržištima koja biste voleli da “probijete“, kako bi najveći broj gostiju dolazio iz tih zemalja u Srbiju. 

„U ovom slučaju, to je SAD, Kina i druge zemlje. Osim ovoga, postoji i drugi razlog. A to je kada dolaze avionski gosti, oni najčešće ostaju duže na desetinaciji nego oni koji su prolazni i dolaze autobusom – oni prelaze iz jedne u drugu zemlju i provode dan, dva, tri u jednoj zemlji“, objašnjava Seničić.

Prema njegovom mišljenju u uredbi možda nedostaje da te najviše subvencije od 50 evra budu namenjene i za orgnizovane čartere.

„To, na primer, imaju Makedonci – dodeljuju subvencije oko 55 do 60 evra za sve goste koji dolaze čarterom u organizaciji nekog stranog parnera. Jer, čarter letova uvek ima više – ne isplati se samo jedan let“, navodi Seničić. 

Kada je reč o subencionisanju agencija i „po glavi“ domaćeg gosta, Seničić navodi da je to inicijativa od prošle godine. 

„Još prošle godine tražili smo da se tako pomogne turističkim agencijama. Ideja je da edukujemo domaće stanonvništvo da uplaćuju aranžmane preko agencija i kada putuju u Srbiji. Na taj način  dobijaju pravi, kvalitetan turistički proizvod, za razliku od onoga kada sami organizuju putovanje – drastično je drugačije kada vas vodi vodič i nešto doživite na taj način, i kada vi sami organizujete putovanje“, ističe Seničić.

Kad je agencija lokalni agent

U slučaju kada je ovdašnja turistička agencija samo lokalni agent strane turističke agencije ili organizatora kongresa, jedina obaveza joj je da organizuje najmanje dve turističke usluge poput izleta, transfera, organizovanih poseta muzejima, galerijama…

U tom slučaju agencija ima pravo na subvencije od 7 evra po stranom turisti.

Ako ti turisti doputuju avionom do Beograda ili Ništa subvencije su veće – 15 evra ako turista  dolazi iz Rusije i Turske i 20 evra ako dolazi iz Kine (uključujući Hong Kong i Makao), Južne Koreje, Japana i SAD.

Kako se prijavljuje za novac

Turističke agencije – organizatori putovanja za subvencije se prijavljuu po okončanju međunarodnog kongresa, korporativnog događaja ili organizovanog putovanja.

Uredbom je precizno propisana dokumentacija koja se podnosi uz zahtev – u slučaju organizovanog putovanja reč je o 10 dokumenata, isto toliko i kada je reč o međunarodnom kongresu, dok je u slučaju međunarodnog korporativnog događaja predviđeno – devet dokumenata.

U svakom slučaju za turiste koji su sleteli avionom dostavljaju se i bording karte.

Isto važi i za turističke agencije koji su stranim agencijama ili organizatorima međunarodnih kongresa i konferencija bili lokalni agenti – dostavlja se zahtev i odgovarajuća dokumentacija koja se delimično razlikuje od slučaja kada agencija sve sama organizuje.

Rok za dostavljanje zahteva i kompletne dokumentacije je najviše 90 dana od dana realizacije turističkog događaja, a krajnji rok je 20. novembar 2021.

„Dodela subvencija ograničena je raspoloživim budžetskim sredstvima i rangiranje zahteva za refundaciju će se vršiti na osnovu datuma i vremena prijema“, ističe se u Uredbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare