Sunce prži, a mašine i ljudi na gradilištima ne staju

Biznis 23. jul 202211:54 > 13:0850 komentara
Pixabay/652234 (ilustracija)

Meteorolozi su za danas najavili vrhunac toplotnog talasa, Institut za javno zdravlje Srbije je pozvao ljude da se sklone sa vrućine tokom najtoplijeg doba dana, a Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) je pozvao poslodavce da obustave radove između 11 i 16 časova. Međutim, svi ovi pozivi i preporuke ne važe za građevinske radnike u Beogradu, za koje ni danas nije bilo pauze u radu.

U trenutku pisanja ovog teksta aplikacija na mobilnom telefonu je pokazivala da su u Beogradu 34 stepena Celzijusa, iako još nije podne. Građevinski radnici na novobeogradskim gradilištima uveliko su radili, kao da „Lucifer“ do njih nije stigao.

Veliki broj njih zatekli smo u obližnjem supermarketu kako prazne frižidere sa vodom i sokovima. Upitani da li imaju vode na gradilištu da se osveže tokom rada, jedan stariji građevinac odgovara: „Ako kupiš vodu – imaš“!

Dodaje da su davno prošla vremena kada je radnicima u letnjem periodu obezbeđivano osveženje na radnom mostu.

Od jakog sunca neki se štite dugim nogavicama i košuljama s dugim rukavima, drugi ispod šlemova drže pamučne majice kako im vrat ne bi izgoreo.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je u petak da nije čuo da je neko od poslodavaca zbog visoke temperature obustavio rad između 11 i 16 sati, kako je preporučio taj sindikat.

On je pozvao poslodavce da, kada spoljna teperatura prelazi 36 Celzijusovih stepeni na otvorenom, obustave radove između 11 i 16 časova i ne dozvole da zaposleni budu izloženi direktnom sunčevom zračenju. Aplikacija na kojoj smo proveravali temperaturu pokazala je da će graničnih 36 stepeni biti već u podne, a u 14 časova 41 stepen. U hladu.

Vlada Srbije je 2007. godine donela uputstvo prema kome se poslodavcima „preporučuje da rad organizuju tako da u najtoplijem periodu dana, od 11 do 16 sati, kada je temperatura iznad 36 stepeni, spreče obavljanje teških fizičkih poslova i direktnom izlaganju suncu, ako proces rada to dozvoljava“.

SSSS navodi da godinama traže od države da kada su temperature tropske, proglasi vanredno stanje, ali da nije nailazio na „razumevanje“.

Sindikati su zbog toga, prema Orbovićevim rečima, optuživani da izmišljaju, a ministri rada su tvrdili da su radnici navikli na rad i u takvim uslovima.

Komentari

Vaš komentar