Suspendovana tri predsednika sindikata Republičkog geodetskog zavoda

Biznis 27. jul 202215:56 > 16:1229 komentara
Izvor: N1

Informacije koje je objavilo nekoliko medija - da su suspendovana tri radnika Republičkog geodetskog zavoda zbog umešanosti u nedavni hakerski napad - nisu potvrdili ni predstavnici sindikata, ni RGZ. Tačnije - suspenziju su dobili predsednici tri sindikata u RGZ, potvrdila je za portal N1 Dijana Konstantinović, predsednica JOS sindikata u RGZ. "Danas kada sam došla na posao, nalog za logovanje u kompjuter već mi je bio ukinut, nisam mogla da radim, a plata mi je prepolovljena, iako rešenje o privremenom udaljenju s posla nisam dobila. Ali me je šef obavestio da je rešenje o mojoj suspenziji dostavljeno njemu - mejlom", kaže Konstantinović.

„Pre tri nedelje premeštena sam sa radnog mesta u Novom Sadu na radno mesto u Srbobran. Rešenje o privremenom udaljenju sa posla nisam dobila – ni mejlom, ni pismenim putem. Ali mi je danas bilo onemogućeno da radim“, navodi Dijana Konstantinović.

Pročitajte još:

Ona se, kako objašnjava, od danas privremeno udaljava sa radnog mesta do okončanja disciplinskog postupka pokrenutog 20. jula, o čemu – takođe nema informaciju, niti rešenje.

Sagovornica portala N1 dodaje da su meru udaljenja sa rada  dobili i predsednici još dva sindikata u Republičkom geodetskom zavodu – ASNS i Nezavisnost.

Na pitanje da li su tačni navodi pojedinih medija da su suspendovana tri radnika RGZ zbog umešanosti u nedavni hakerski napad, ona odgovara da „tu ne pronalazi sebe“.

„Volela bih da napišu na koja tri radnika su mislili“, ističe sagovornica portala N1.

I Stevan Todorov, predsednik ASNS sindikata u RGZ za portal N1 je izavio da pretpostavlja da su troje suspendovanih u stvari – tri predsednika sindikata.

„Pretpostavljam da su to troje zaposlenih koji su supendovani u stvari tri predsednika sindikata – JOS, ASNS i Nezavisnost. Jer, u poslednje vreme se vodi hajka – progon tri predsednika sindikata, koji su za suspendovanje sa posla, od današnjeg dana pa do okončanja pokrenutih neosnovanih disciplinskih postupaka, saznali danas. I to na osnovu obaveštenja direktorovog sindikata – Geosindikat“, kaže za portal N1 Stevan Todorov, predsednik ASNS sindikata u RGZ.

On ističe da  za druge suspendovane radnike u RGZ – nisu čuli.

Na pitanje portala N1 upućeno direktoru RGZ Borku Draškoviću – da li je troje radnika RGZ suspendovano zbog umešanosti u hakerski napad –  dobili smo kratak odgovor: „Takvi podaci se ne objavljuju“.

Podsetimo, od 14. juna RGZ je, kako je saopšteno iz ove institucije, bio na meti intenzivnog hakerskog napada, pa su u RGZ zbog zaštite podataka aktivirali sve bezbednosne protokole i zaključali celokupan informacioni sistem.

Kada se ceo sistem ponovo vratio u rad, direktor RGZ je za Blic naveo da je  u pitanju bila „računarska sabotaža“ koja je došla iz četiri zemlje. Prema njegovim rečima, u vraćanju sistema u rad učestvovali su ruski IT stručnjaci koji štite rusku vladu, ali i američka kompanija, kao i domaći stručnjaci.

Pomenuta tri sindikata ukazivala su na probleme u radu katastra i uputila u junu i julu otvorena pisma premijerki i predsedniku Srbije.

Komentari

Vaš komentar