„Suve oči ostadoše“: NKOSK odustala od nabavke veštačkih suza za zaposlene

Biznis 01. feb 202311:292 komentara
Shutterstock

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) planirala je da, putem javne nabavke, kupi 200 pakovanja veštačkih suza - kapi za oči, za zaposlene u toj državnoj instituciji. Javna nabavka uredno je objavljena na Portalu javnih nabavki, a u tehničkoj specifikaciji se navodi da naručilac nabavlja preparat - veštačke suze "Refresh contacts" od 15 mililitara "ili odgovarajuće". NKOSK je planirao da za ovu nabavku izdvoji 150.000 dinara, što po tržišnoj ceni odgovara iznosu dovoljnom za kupovinu ukupno 179 ovog preparata. Ali, na javni poziv se niko nije javio, pa je nabavka - obustavljena.

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, inače, u opisu posla ima upravo to što joj samo ime govori – bavi se osiguranjem stambenih kredita koje banke odobravaju građanima, i u slučaju da dužnici ne mogu da otplaćuju zajam – bankama nadoknađuje nastalu štetu.

Javna nabavka objavljena je 12. januara, a rok za podnošenje ponuda u ovom otvorenom postupku istekao je 31. januara.

NKOSK je, čak, odgovorila na podnet zahtev za pojašnjenjenjima ili dodatnim informacijama, što je i objavljeno na Portalu javnih nabavki.

Pitanje je glasilo: „Poštovani, molim budite ljubazni, bez šale, zaista nas interesuje logička veza predmeta javne nabavke sa vrstom delatnosti naručioca? Koja je logička veza ‘veštačkih suza’ sa osiguranjem kredita i nacionalnom korporacijom?“.

A u odgovor NKOSK potvrđuje da veštačke suze nabavlja za svoje zaposlene: „Poštovani, naručilac određuje predmet nabavke u skladu sa svojim objektivnim potrebama i na osnovu navedenih potreba sačinjava tehničke specifikacije koje predmet nabavke mora da ispunjava. U skladu sa navedenim, naručilac u konkretnom postupku nabavlja preparat ‘veštačke suze’ za zaposlene u Korporaciji“.

Kada je reč o konkretnom predmetu nabavke, „veštačke suze“ – kapi za oči  „Refresh contacts“ u državnim apotekama koštaju 836 dinara i prema navodima farmaceuta sa kojima je portal N1 razgovarao – spadaju u jeftinije u toj kategoriji.

„Budući da, prema Zakonu o javnim nabavkama, naručioci ne mogu da detaljno opisuju i imenuju predmete nabavki, NKOSK je u ovom slučaju dodala specifikaciju ‘ili odgovarajuće’ kako bi se zakonski ‘pokrila’“, pojasnio je nedavno portal 021.

Komentari

Vaš komentar