Sve više pritužbi potrošača na manju gramažu proizvoda

Biznis 30. mar 202311:58 komentara
N1

Značajno raste broj pritužbi na smanjenu gramažu (težinu) proizvoda, a potrošači najčešće ukazuju na smrznuto povrće čija su se pakovanja smanjila sa pola kilograma na 400 grama, saopšteno je iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, pišu Večernje novosti.

Predstavnik Nacionalne organizacije potrošača Marko Dragić rekao je za Novosti da to predstavlja zloupotrebu potrošača, ali da nije kažnjivo ukoliko su svi podaci o proizvodu jasno navedeni na deklaraciji.

„Ovo je marketinški trik, jer proizvođači računaju na navike kupaca koji obično ne proveravaju težinu proizvoda, ne čitaju deklaraciju, već očekuju da proizvod ima težinu na koju su navikli“, ističe Dragić.

On je dodao da se toj praksi ne može stati na put, jer je direktiva Evropske unije od pre 10 godina dala slobodu proizvođačima da legitimno mogu da promene gramažu i zapreminu proizvoda.

Pomoćnica ministra trgovine Višnja Rakić je najavila da od septembra počinje edukacija učenika osnovnih škola o zaštiti potrošača i da će deca kroz praktične primere naučiti koja su osnovna prava potrošača.

Smanjenje gramaže proizvoda naziva se šrinkflacija, a termin potiče od reči „shrink“ što na engleskom jeziku znači skupljanje ili smanjenje.

Portal N1 je već pisao o praksi sve većeg broja proizvođača da za isti novac potrošačima nude manju količinu proizvoda, a o tome da li smanjivanje neto gramaže predstavlja obmanu kupaca razgovarali smo sa predsednikom Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petrom Bogosavljevićem.

Isto pitanje postavili smo i nadležnima u tadašnjem Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koji su odgovorili da „u situacijama kada proizvođači smanje neto količinu proizvoda, a pritom zadrže istu cenu, nema povrede zakona, niti obmanjivanja potrošača“.