Sve više stranaca u Beogradu iznajmljuje stanove od 700 do nekoliko hiljada evra

Ekonomija 29. jul 202121:55 14 komentara

Koronavirus je prošle godine zaustavio kretanje i dolazak stranaca u Srbiju, ali se ovog leta situacija popravlja. To dokazuju i statistički podaci po kojima se stranci vraćaju u Beograd, kako bi ovde živeli i radili. Tom prilikom oni iznajmljuju stanove čija mesečna kirija iznosi od 700 evra pa sve do nekoliko hiljada evra.

„Ako sagledamo godinu koja je iza nas tražnja za stanovima je bila na minimalnom nivou zbog pandemije. Sadašnje stanje na tržištu je mnogo bolje i tražnja se značajno aktivirala i porasla jer su ljudi ponovo počeli da rade iz kancelarije, vraćaju se studenti, dok strani državljani traže stanove poslovno u Beogradu. Konkretno u City Expertu potražnja stranaca je porasla za čak 40 odsto i oni su spremni da plate kiriju više od 700 evra mesečno“, kaže agent izdavanja City Experta Dijana Denčev.

Prema njenim rečima, stranci najčešće traže stanove koji su na popularnim lokacijama poput Beograda na vodi ili A bloka jer su to takozvani kondominijumi koji u okviru kompleksa imaju i dodatne sadržaje poput bazena, teretana i sauna. Dodaje da su vrlo popularni i lux stanovi mahom na Dedinju u okviru opštine Savski venac, zbog blizine ambasada i stranih škola gde bi se školovala njihova deca.

Kako kaže, stranci koji dolaze u Beograd dele se u više grupa, od onih koji su na visokim pozicijama u stranim kompanijama, programera pa sve do onih koji dolaze kao radnici na gradilištu.

„Što se tiče naših sugrađana, najvažniji je odnos cene i kvaliteta kod rentiranja. Za stan ispod 500 evra nam je potrebno manje od dva sata da ga iznajmimo. Prodaja nekretnina trenutno stagnira, ali očekuje se rast od avgusta kada se završe godišnji odmori“, kaže Denčev.

Cene su, kaže, stabilno visoke i kod zakupa i kod rentiranja, i ne očekuje se da će se to menjati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare