Svetska banka obustavila objavljivanje Duing biznis liste zbog nepravilnosti

Biznis 16. sep 202122:53 > 22:576 komentara
Izvor: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Svetska banka saopštila je danas, u izveštaju o poslovanju, da je privremeno ukinula objavljivanje godišnje Duing biznis liste, zbog, kako su naveli, nepravilnosti u izveštajima iz 2018. i 2020. godine.

„Poverenje u istraživanja Svetske banke je od vitalnog značaja. Istraživanje Svetske banke informiše kreatore politika, pomaže zemljama da donose bolje odluke na osnovu ovih informacija i omogućava zainteresovanim stranama da preciznije mere ekonomska i društvena poboljšanja. Takva istraživanja su takođe bila dragoceno oruđe za privatni sektor, civilno društvo, akademsku zajednicu, novinare i druge, proširujući razumevanje globalnih pitanja“, navode u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Međutim, nakon, kako su naveli, „nepravilnosti u podacima“ u Duing biznis izveštajima 2018. i 2020, koje su prijavljene „interno“ u junu 2020. godine, rukovodstvo Svetske banke odlučilo je da „pauzira“ sledeći izveštaj i pokrenulo je niz pregleda i revizije izveštaja i njihove metodologije.

„Osim toga, interni izveštaji pokrenuli su etička pitanja, uključujući ponašanje bivših službenika, kao i sadašnje i/ili bivše osoblje Banke“, dodaje se.

Nakon što su pregledali sve do sada dostupne informacije o Duing biznis listama, uključujući i nalaze prethodnih revizija i izveštaj koji je Banka danas objavila u ime odbora izvršnih direktora, menadžment Grupe Svetske banke doneo je odluku o prekidu objavljivanja Duing biznis izveštaja.

„Grupacija Svetske banke ostaje čvrsto posvećena unapređenju uloge privatnog sektora u razvoju i pružanju podrške vladama u kreiranju regulatornog okruženja koje to podržava. Ubuduće ćemo raditi na novom pristupu proceni poslovne i investicione klime. Duboko smo zahvalni na naporima mnogih zaposlenih koji su marljivo radili na unapređenju agende poslovne klime i radujemo se što ćemo njihovu energiju i sposobnosti iskoristiti na nove načine“, poručili su u saopštenju iz Svetske banke.

Kako prenose svetski mediji, istraga je pokazala da je tokom 2018. i 2020. bilo nekih neregularnosti.

Šefica MMF-a Kristalina Georgieva odmah je osporila nezavisnu istragu u kojoj je utvrđeno, između ostalog, i da je ona dok je radila u Svetskoj banci pre četiri godine pritiskala kolege da izveštaj prilagode kako ne bi naljutili Kinu, prenosi AFP.

„Zemlje koje su navedene su Kina, Saudijska Arabija, UAE, spominje se i Azerbejdžan. Postoji sumnja da je neko unutar Svetske banke možda uticao da se poeni za ove zemlje računaju, ne u skladu sa njihovom definisanom metodologijom. Svetska banka je odlučila da sprovede internu istragu i da utvrdi da li se to stvarno desilo“, rekao je za N1 Svetozar Tanasković sa Ekonomskog fakulteta.

Lista koja se svake godine objavljuje obuhvata rangiranje zemalja po ekonomskim reformama i regulativama, a sudeći prema izveštaju istrage, Peking se žalio zbog toga što je 2017. završio na 78. mestu Duing biznis liste. Naredne godine, prema navodima istrage, kako prenosi AFP, Peking je pao na još nižu poziciju.

Srbija je 2019. na Duing listi bila na 44. mestu od 190 zemalja, za četiri pozicije bolje rangirana nego godinu dana ranije. Pre četiri godine, naša zemlja je bila 43, što je tada bio napredak za četiri mesto u odnosu na 2016. godinu.

Komentari

Vaš komentar