Svetska banka odobrila dodatnih 530 miliona dolara Ukrajini

Biznis 01. okt 202212:06 6 komentara
REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Svetska banka odobrila je dodatnih 530 miliona dolara za podršku Ukrajini da se "suoči sa hitnim potrebama izazvani ruskom invazijom", objavila je Banka sinoć.

Podrška se daje u formi novog zajma preko Međunarodne banke za rekonstrukciju i razvoj, a garantori su Velika Britanjia u visini od 500 miliona dolara i Danska u visini od 30 miliona, navela je ta institucija.

Novom tranšom pomoći ukupna pomoć koju je Svetska banka dodelila Ukrajini od početka sukoba iznosi 13 milijardi dolara, od kojih je 11 milijardi već isplaćeno.

„Bilans uništenja i štete u Ukrajini je veliki i nastavlja da raste. Podrška medjunarodne zajednice do sada je bila impresivna… ukrajinski narod suočava se sa dugim putem ka rekonstrukcij ii partneri nastavljaju podršku“, rekla je potpresednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ana Bjerde, navodi se u saopštenju.

Prema proceni te institucije dugoročni troškovi rekonstrukcije su ogromni i uveliko prelaze 100 milijardi dolara za naredne tri godne.

Nešto ranije juče američki Kongres takodje je izglasao novu trannšu pomoći Ukrajini od 12,3 milijardi dolara, od čega 3,7 milijardi za vojnu opremu, čime je ukupna američka pomoć od početka ruske invazije dotigla 65 milijardi dolara.