Tabaković: Investitori čestitaju Srbiji

Ekonomija 22. apr 202411:23 26 komentara
Tanjug/Narodna banka Srbije

Investitori su čestitali Srbiji na poboljšanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga na investicioni nivo, rekla je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, posle sastanka sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ulagačima, na prolećnjem zasedanju te finansijske organizacije u Vašingtonu.

„Srbiju već smatramo zemljom investicionog ranga, osnovne su poruke međunarodnih investitora“, navedeno je u današnjem saopštenju NBS.

Tabaković je rekla da na ostvarene rezultate ukazuje to da su svi sastanci sa međunarodnim ulagačima počinjali temom rejtinga Srbije.

„Činjenica da svi investitori očekuju da je podizanje izgleda samo prvi korak ka dostizanju investicionog ranga kreditnog rejtinga, govori o tome da kredibilno i odgovorno obavljamo svoj posao unapređenja naše ekonomije u korist građana i privrede“, izjavila je Tabaković.

Rejting agencija S&P poboljšala je nedavno izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije na investicioni nivo. Na sastancima, tokom zasedanja MMF-a se, kako je navedeno, razgovaralo o monetarnim kretanjima, inflaciji, deviznom kursu i očekivanjima u pogledu daljeg kretanja kamatnih stopa.

U saopštenju je istaknuto da će NBS u donošenju odluka analizirati kretanja i u međunarodnom okruženju, kao i da će nastaviti da vodi odgovornu i opreznu monetarnu politiku koja obezbeđuje kontinuitet i u stabilnosti domaćeg finansijskog sistema i u predvidivosti poslovnog okruženja. Poseban osvrt napravljen je kako je istaknuto, na temu dinarizacije, koju vrednuju i rejting agencije.

Ukazano je da je napredak primetan u najvećem broju pokazatelja dinarizacije, da raste učešće dinarskih u ukupnim depozitima i stanovništva i privrede, a da posebno ohrabrujući signal daje dinamičan rast dinarske štednje od gotovo preko 45 odsto u prethodnih godinu dana, kao i činjenica da je ona premašila 150 milijardi dinara.

NBS, kako je istaknuto u saopštenju, njenim merama i aktivnostima predano radi na daljem povećanju stepena dinarizacije i to će biti jedan od strateških ciljeva, čime će se dodatno povećati opseg efikasne transmisije domaće monetarne politike. Poruke koje su slali ugledni međunarodni ulagači, kako je navedeno, jasno pružaju podršku dosadašnjim ekonomskim politikama koje sprovodi Srbija.

Predstavnici jednog investicionog fonda su izjavili da je „put ka investicionom rangu samo pitanje vremena i da je Srbija jedno od tri ključna tržišta koja trenutno prate“.

Retko je, kako su izjavili predstavnici velike finansijske institcije, „videti primer zemlje u kojoj se beleže poboljšanja, a da pritom postoji i konzistentnost u snažnim ekonomskim politikama“.

Na sastancima sa investitorima otvoren je, kako je navedeno i niz drugih tema iz oblasti javnih finansija, njihove održivosti, opadajućeg učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP), rekordnim nivoima stranih direktnih investicija, deviznih rezervi i rezervi zlata, projektu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, planovima finansiranja, energetske tranzicije i veštačke inteligencije.

„Interesovanje investitora za ulaganje u Srbiji veće je nego ikada. Srbija je sada već jasna destinacija na globalnoj investicionoj mapi, a sticanjem očekivanog investicionog ranga dobićemo i punu potvrdu da smo zemlja sa visokom izvesnošću za ulaganje“, rekla je Tabaković.

Dodala je da „put do toga nije lak, posebno je bio izazovan tokom prethodne četiri godine, prožete svetskim krizama i neizvesnošću, ali je zato ovakvo uvažavanje Srbije od međunarodne investicione javnosti još značajnije“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare