Tabaković: Devizne rezerve u junu dostigle 14,1 milijardu evra, rast i u julu

Biznis 28. jul 202114:13 > 15:529 komentara
Izvor: Tanjug / Slobodan Miljević

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da su devizne rezerve porasle sa 13,5 milijardi evra koliko su bile na kraju prošle godine na 14,1 milijardu evra u junu, a da su u prve dve nedelje jula dodatno povećane.

U junu i julu kupljeno je 665 miliona evra na deviznom tržištu, čime je dodatno povećana finansijska stabilnost zemlje, rekla je Tabaković na sednici skupštinskog odbora za finansijie i budžet, na kome je razmatran izveštaj o radu NBS.

Ona je istakla da su rezerve u zlatu u vrednosti 1,8 milijardi evra, i da se sve ono nalazi u trezorima NBS, nema više ništa u bankama u inostranstvu.

Tabaković je navela da su strane direktne investicije u Srbiju u prvih šest meseci bile 1,72 milijarde evra, ili 18,9 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uključujući prve dve nedelje jula iznose 1,825 milijardi.

Povezane vesti

Dinarska štednja je, precizirala je, prešla 100 milijardi dinara, što je 5,6 puta više nego 2012. godine.

Trenutna inflacija je, prema rečima Tabaković, oko tri odsto, među najnižima u poređenju sa zemljama sa isto vođenom monetarnom politikom, a očekuje se da u drugoj polovini godine bude dva odsto, što je ispod projektivanog cilja.

Ekonomski i finansijski rezultati zemlje od početka borbe sa koronavirusom pokazali su da su mere koje su donošene bile pravovremene i adekvatne, delovali smo jako, koordinisano i pravovremeno, konstatovala je ona.

Tabaković je naglasila da bi, bez tih mera pad BDP bio šest odsto, a u prvih šest meseci beleži se rast, kao i, što je vrlo važno, povećanje broja zaposlenih u privatnom sektoru za 4,8 odsto.

Komentari

Vaš komentar