Taksisti traže novo poskupljenje: Efektiva kaže neopravdano, a šta misle građani

Biznis 11. nov 202219:30 70 komentara

Nekoliko vodećih beogradskih taksi udruženja traži novo poskupljenje usluga. Između ostalog, traže da start vožnje umesto dosadašnjih 220 bude 270 dinara. Zahtev za to, ali i za uvećanje ostalih tarifa predali su gradu Beogradu. Pojedini građani i predstavnici udruženja potrošača poručuju - da su zahtevi taksista u ovom momentu neprimereni, jer su pre samo nekoliko meseci korigovali cene.

Na nove cene čekali su 10 godina. Država im je u februaru izašla u susret i omogućila poskupljenje taksi usluga. Međutim, taksisti sada traže novo podizanje cena, jer je, kako kažu, sve poskupelo.

„Mi bi sada trebalo da poskupimo po svim ovim parametrima minimum 35 odsto, pa smo opet rekli nemojte, dajte da probamo i građanima da izađemo u susret da što više građana može da se preveze sa nama, a da mi negde tu izbalansiramo, pa ćemo za tri, četiri ili pet meseci da napravimo neku korekciju koja će možda biti 3, 4, 5 ili 7 odsto, da dođete do te, mi to zovemo – reproduktivne sposobnosti, ne zato što smo mi besni i hoćemo da zaradimo ne znam koliko, ali prosto morate da ispunite sve one referentne stvari da biste mogli da živite, da opstanete“, kaže Aleksandar Bjelić iz Saveza auto-taksi prevoznika Srbije.

Pročitajte još

A da bi opstali, taksisti traže da start umesto sadašnjih 220 bude 270 dinara. Prva tarifa 96, a druga 116 dinara. Traže poskupljenje i za čekanje. Umesto 900, za sat čekanja sada traže 1.200 dinara.

„Mislim da je to preskupo za naše uslove, naša primanja, strašno“.

„Ljudi ne mogu da se voze i u gradskom prevozu, a kamoli taksijem, mislim da će izgubiti deo mušterija koji i sada jedva zadržavaju“.

„Ne volim nigde da kasnim, tako da mi nije nešto preterano toliko bitna cena taksija“.

„Taksisti stalno traže nešto, dokle više, oni stalno nešto uslovljavaju, treba vozače GSP-a malo da se nagrade“.

Činjenica je da cene iz dana u dan rastu, ali uprkos tome, zahtevi taksista su u ovom trenutku neopravdani, ocenjuju iz Udruženja potrošača Efektiva.

„Zato što je ovo njihovo drugo poskupljenje i zajedno s tim poskupljenjem kad bi se ovo usvojilo to bi bilo 45 odsto – inflacija je trenutno 15 odsto, cena benzina poskupela za 8 odsto od početka godine, 22 odsto dizel, kada se sve to uzme u obzir i uzme u obzir i to da su oni od građana Srbije zapravo dobili određene subvencije – 1.500 njih – ja zaista smatram i Efektiva smatra da je ovo neprimeren iznos da se traži ovoliko poskupljenje“, kaže Jovan Ristić, pravnik Udruženja potrošača Efektiva.

Taksisti su zahtev za poskupljenje usluga predali gradu Beogradu i očekuju, kako kažu, da će od gradonačelnika Aleksandra Šapića sledeće nedelje dobiti odgovor. Međutim, praksa pokazuje da je poslednjih meseci u glavnom gradu sve teže dobiti taksi, čak i kad nisu špicevi i loše vreme. Iz Saveza auto-taksi prevoznika Srbije tvrde da vozila ima dovoljno, ali da je problem u saobraćajnim gužvama.

Komentari (70)

Vidi sve komentare