Tanasković: Navodnjavanje zemljišta među ciljevima razvoja poljoprivrede u Srbiji

Ekonomija 06. dec 202316:00 5 komentara
Shutterstock/Vitaliy Andreev

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković je danas rekla da je među strateškim ciljevima u toj oblasti navodnjavanje zemljišta i da je plan da se u naredne četiri godine navodnjava više od 100.000 hektara.

„Do sada u projekte navodnjavanja uloženo 130 miliona evra a pregovori se o obezbeđivanju dodatnih sredstava“, rekla je Tanasković na otvaranju konferencije na Kopaoniku „Look up 2“ o energetici i ekologiji koju organizuje Privredna komora Srbija.

Drugi strateški cilj je pošumljavanje jer je, kako je ocenila ministarka, „problematično koliko sečemo šume i što to radimo bez ikakvog reda“.

Ona je navela da je 2012. godine u Srbiji pod šumom bilo 2,2 miliona hektara, a sada je 3,5 miliona hektara, što ipak nije dovoljno.

„Treći cilj je zelena tranzicija, a četvrti izgradnja prečišćivača i trenutno se gradi 30 novih prečišćivača za otpadne vode i 600 kilometara nove kanalizacione mreze“, rekla je Tanasković.

Dodala je da je peti strateški cilj donošenje novih pravilnika i usaglašavanje sa propisima EU.

Šesti strateški cilj Ministarstva poljoprivrede je kontinuiran razvoj organske proizvodnje, kojom se, prema rečima ministarke bavi 700 gazdinstva.“Naš izvoz organskih proizvoda iz godine u godinu raste u proseku između 20 i 25 odsto, a 2022. je bio 68,5 miliona evra“, kazala je Tanasković.

Kako je navela, sedmi cilj je unapređenje održive upotrebe sredstava za zaštitu bilja.

„Ove godine smo listu smanjili za 113 preparata. Vodimo računa o zaštiti bilja, i to strogo, a to prenosimo i na poljoprivrednike“, rekla je Tanasković.

Glavne teme dvodnevne konferencije na Kopaoniku su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare