Tanasković: Ne postoji poljoprivrednik koji je dobio rešenje a nije dobio novac

Biznis 28. jan 202311:377 komentara
Shutterstock

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da ne postoji poljoprivredni proizvođač koji je dobio rešenje za subvencije u prošloj godini, a da nije dobio novac.

Ona je za RTS rekla da postoje oni koji su aplicirali za subvencije, a nisu dobili sredstva, ali da država pravno-formalno nema obavezu da ih isplati.

Kaže da je obezbeđeno dodatnih 15 milijardi dinara i da će 15 odsto takvih zahteva biti isplaćeno u februaru.

POVEZANE VESTI

„Puno se manipulisalo prethodnih dana da sam ja obećala da će svima biti isplaćeno. Ja sam rekla da će sva sredstva biti potrošena u 2022. godini, 99,84 odsto budžeta je iskorišćeno, odnosno 99,8 odsto je isplaćeno subvencija. To znači da su sve subvencije isplaćene sredstvima koja su bila u 2022“, rekla je Tanasković.

Potvrđuje da postoje poljoprivrednici koji su aplicirali za subvencije koju su bile prošle godine objavljene i sprovedene, a nisu dobili sredstva.

To je, kaže oko 15 milijardi dinara, od kojih je za direktna plaćanja dug oko šest milijardi dinara. „To je 15 odsto zahteva koji nisu isplaćeni i ti proizvođači nisu ni dobili rešenja. Sredstva su obezbeđena i njima će biti isplaćeno i tih 15 milijardi dinara“, kaže.

„Sada do 3. februara, do kraja sledeće nedelje, biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara ćemo pustiti mleko četvrti kvartal i onda ćemo isplatiti ovih 15 milijardi u smislu obrade zahteva“, navela je Tanasković.

Ona je pozvala poljoprivrednike da se registruju na e-agraru, navodeći da je za prvih 10 dana oko 22.000 poljoprivrednika uzelo svoj ID broj.

„Ideja je da poljoprivredni proizvođač transparentno zna za šta je aplicirao od subvencija u ovoj godini i da će ta sredstva u istoj godini i dobiti. To je ideja e-agrara, a sve drugo što radimo je da bi se sve ubrzalo i da im pomognemo“, istakla je Tanasković.

Komentari

Vaš komentar