Tasić: Cene kredita su tržišne i rasle bi bez obzira na referentnu kamatnu stopu

Biznis 07. apr 202222:17 2 komentara

Porast referentne kamatne stope Narodne banke Srbije ne odslikava se direktno na cene kredita. Kamatne stope na kredite bi rasle i bez ove intervencije. Dakle, kamatne stope su tržišna stvar, centralne banke tu određuju baznu kamatnu stopu, ali cene kredita bi rasle svakako, komentariše za Infobiz ekonomista Slaviša Tasić današnju odluku NBS da referentnu kamatnu stopu uveća sa jedan odsto na 1,5 odsto.

Pročitajte još:

„Kada centralna banka podigne kamatnu stopu, ona to radi da bi smanjila likvidnost u sistemu i da bi gurala inflaciju na dole, da bi sprečila dalji porast cena. Nama će cene svih kredita – kamatne stope na pozajmice – rasti, već su porasle zbog inflacije. A, to što centralne banke sada dižu kamatne stope je posledica, a ne uzrok porasta cene kredita“, navodi Tasić.

Za Srbiju je, kaže, najvažniji kurs dinara prema evru i naša monetarna politika.

„A, to uključuje i količinu novca u opticaju, i kredite, i kamatne stope. Naša monetarna politika se preslikava iz Evropske centralne banke kroz kurs. Dakle, kurs dinara je najvažnija varijabla u tom sistemu“, ukazuje sagovornik N1.

Komentari (2)

Vidi sve komentare