Tasić o uvođenju ruske rublje za plaćanje gasa: Probni balon usmeren ka Evropi

Biznis 24. mar 202214:40 > 20:10 4 komentara

Posle najave ruskog predsednika da će Rusija konvertovati u rublje plaćanja za isporuke gasa zemljama koje nisu prijateljske, beleži se jačanje rublje i rast cene gasa. Ekonomista Slaviša Tasić, u svom biltenu "Tržišno rešenje" ocenjuje da je ovo "probni balon usmeren samo prema Evropi".

I rublja i cena gasa su posle Putinove najave skočile. Rublja zato što će Evropa, ako se plan ostvari, kupovati rublje, a deo ruskog finansijskog sistema biće uključen u to. Cena gasa je skočila možda zato što Evropa, kako ocenjuje ekonomista Slaviša Tasić, ipak neće kupovati rublje.

Pročitajte još:

„Ugovori su već napisani u evru i Putin ovim potezom rizikuje. On je taj koji sada naknadno menja uslove ugovora i možda Evropa to neće prihvatiti. Ako ne prihvati, gasa će biti još manje i zato je skuplji“, ističe Tasić.

U svom biltenu „Tržišno rešenje“, Slaviša Tasić navodi da je postupak Rusije „daleko od geostrateških potresa i rušenja valutne hegemonije Zapada. To uopšte, u ovom slučaju, nije ni ambicija. Ambicija je labavljenje sadašnjih i predupređenje novih finansijskih sankcija“.

Tasić, tumačeći „vest koja je uzburkala svet“ – o naplati gasa evropskim zemljama u rubljama, podseća da sve što se za sada zna o tome je – iz Putinovog obraćanja. Detalja nema.

Samo gas, ne i nafta

„Prvo upada u oči da se naplata u rubljama odnosi samo na gas, ne i naftu. Rusija izvozi duplo više nafte nego gasa. Prošle godine je izvezla 55 milijardi dolara gasa, a 110 milijardi dolara nafte. Gas je, dakle, jedan probni balon usmeren samo prema Evropi“, ističe Tasić.

Ako gas naplati u evrima, Gazprom dobije evre i onda ih u Rusiji, kroz svoju poslovnu banku, zameni za rublje.

„Poslovna banka može devize prodati centralnoj, tako da na kraju lanca Centralna banka Rusije završi sa evrima, a Gazprom sa rubljama“, ističe Tasić.

Kako dodaje, ako gas naplati u rubljama –  onda Gazprom dobije rublje, ali evropske države moraju preko svojih banaka da kupe rublje da ih uplate Gazpromu. Umesto da Gazprom menja evro za rublju kod neke ruske banke, evropske banke će morati da prethodno zamene evro za rublju. I to će morati da rade uz pomoć neke ruske banke.

„Ovo u normalnoj situaciji ne bi pravilo neku razliku. Cena gasa je u ugovorima već određena u evrima, ne u rubljama. Nije toliko bitno ko menja evro u rublju. Rusija nije rekla da će u budućnosti potpisivati ugovore samo u rubljama zato što ima ambiciju da od nje pravi svetsku valutu. Tako nešto možda jeste slučaj sa idejom Saudijske Arabije i Kine da naftom trguju u juanu, ali ne i ovde. Rusija se ne nada formiranju cene gasa u rublji, već samo traži da plaćanja za postojeće gasne ugovore idu u rubljama“, navodi on.

Takav potez, kaže, ima smisla samo ako imamo u vidu da su sankcije Rusiji pre svega finansijske.

Sankcije u centru poteza

„Sve ostale akcije, trgovina ili investicije, nisu strogo zabranjene, već samo otežane kroz finansijske sankcije. Samo u kontekstu finansijskih sankcija postaje važno ko menja evro za rublju. Naplata u rubljama je pokušaj Rusije da svoje banke koje još uvek nisu sankcionisane uključi u poslove sa Evropom. Već smo pisali o generalnoj nepreciznosti i neodređenosti sankcija, zbog čega se svi boje bilo kakvih transakcija sa bilo kakvim ruskim bankama. Tu ima prostora za manevar i Rusija svojim potezom verovatno pokušava da usmeri Evropu i svet na svoje preostale, nesankcionisane banke. Želi da Evropu natera na dodatne transakcije sa njima, a gleda i da se osigura se od mogućeg proširenja sankcija na te banke“, objašnjava ovaj ekonomista.

Normalno bi Rusija, dodaje, za svoj izvoz tražila čvrstu stranu valutu, dolar ili evro.

„To je uvek do sada radila, uz neko skorije prihvatanje juana. Međutim, Rusiji trenutno dolari i evri nisu previše dragoceni jer ne može da ih slobodno troši. U tome je sprečavaju finansijske sankcije i one su u centru ovog poteza“, ukazuje Slaviša Tasić.

I rublja i cena gasa su posle Putinove najave skočile.

„Rublja zato što će Evropa, ako se plan ostvari, kupovati rublje, a deo ruskog finansijskog sistema biće uključen u to. Cena gasa je skočila možda zato što Evropa ipak neće kupovati rublje. Ugovori su već napisani u evru i Putin ovim potezom rizikuje. On je taj koji sada naknadno menja uslove ugovora i možda Evropa to neće prihvatiti. Ako ne prihvati, gasa će biti još manje i zato je skuplji. Ne znam kome ovo treba reći, ali ovaj ruski pokušaj je daleko od geostrateških potresa i rušenja valutne hegemonije Zapada. To uopšte, u ovom slučaju, nije ni ambicija. Ambicija je labavljenje sadašnjih i predupređenje novih finansijskih sankcija“, zaključuje Slaviša Tasić.

Komentari (4)

Vidi sve komentare