„Telekom je luk i voda naspram EPS-a“: Strateške odluke u njemu u narednih 15 godina koštaće 30 milijardi €

Ekonomija 08. dec 202309:24 16 komentara

Kada se radi o javnim preduzećima u Srbiji, nedovoljno transparentno se postupa i deluje kao da su ona plen ili imovina političkih partija, smatraju konsultant Bogdan Petrović i profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić. Neka od takvih preduzeća su Telekom, koji priprema prodaju antenskih stubova u regionu, EPS, koji je morao da napravi rekordne gubitke da bi promenio stranačko rukovodstvo, kao i Pošta, čiji radnici krpe kraj s krajem.

Šoškić ističe da je jako bitna stavka kontrola javnih preduzeća.

Povezane vesti

„Ukoliko ne postoji politička volja kontrole javnog preduzeća, onda ulazite u jedan milje koji vodi rastakanju državne imovine. Koliko god imate solidan brod, ako svako buši malu rupu u njemu, taj će brod potonuti“, navodi.

Ne misli da je rešenje privatizacija svih javnih preduzeća, jer smatra da postoji „jedan prirodni monopol, gde privatizacija ne bi donela željeni rezltat“, ističući da je postojanje javnog sektora bitno.

„Država mora da je u stanju da štiti državnu imovinu. Ako to nije u stanju, postavlja se pitanje da li ima pravo da ubire porez“, kaže Šoškić.

Pored Telekoma, nije bolja situacija ni u EPS-u, smatraju gosti N1.

Petrović podseća da kada se o EPS radi, novoformirani nadzorni odbor je prvo što je uradio smenio dotadašnjeg direktora Miroslava Tomaševića, „koji je preokrenuo izuzetno negativne tendencije u EPS-u, protiv koga nisu govorili ni vlast ni opozicija“.

„Ne vidim da će taj nadzorni odbor nešto spektakularno uraditi. Neko drugi i dalje govori šta će se u EPS-u raditi. Kada pričamo o Telekomu pričamo o tri-četiri milijarde, dok će u EPS-u strateške odluke u narednih 15 godina koštati 30 milijardi evra. Telekom je luk i voda“, ocenjuje Petrović.

Navodi i da su veliki problem nakazne odredbe zakona koje ukidaju Zakon o javnim nabavkama i daju se, u slučaju EPS i gradnje solarnih elektrana, nenormalni kriterijumi koje može da ispoštuje samo jedna kompanija.

Šoškić se slaže i dodaje da se donose zakoni koji po zakonu omogućavaju rastakanje državne imovine.

„Ključna stvar je poštovanje zakona, dobro donošenje zakona i da institucije funkcionišu“, ukazuje Šoškić i dodaje da je opšta pojava u javnom sektoru neadekvatno rukovođenje, što se potvrdilo i u slučaju EPS-a u vreme bivšeg v.d. direktora Milorada Grčića, kada su napravljeni rekordni gubici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare