Telekom sve bliži prodaji infrastrukture – kupac osnovao firmu u Srbiji

Ekonomija 05. dec 202321:04 45 komentara
Shutterstock/Nenad Nedomacki/

U Srbiji je 14. novembra osnovano preduzeće Actis Luna Telecom Tower u vlasništvu kompanije Aktis, tačnije Actis EU GP S.a r.l. sa sedištem u Luksemburgu. Ovo je, po svemu sudeći, još jedan korak bliže realizaciji prodaje antenskih stubova i prateće infrastrukture upravo ovom preduzeću, što Telekom Srbije planira da sprovede u narednom periodu kroz projekat Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers).

Novoosnovano preduzeće Actis Luna Telecom Tower, u vlasništvu Actis EU GP S.a r.l. sa sedištem u Luksemburu ima dva zakonska zastupnika –  to su Džonatan Emanuel Heren i Jaroslava Korpanec, oboje iz kompanije Aktis.

Ovo preduzeće registrovano je za delatnost holding kompanija.

Telekom je prethodno u Srbiji, ali i kroz svoje kćerke firme u Crnoj Gori i BiH osnovao u prvoj polovini godine tri preduzeća pod istim imenom – „Sky Towers Infrastructure“ sa sedištima u Beogradu, Podgorici i Banjaluci.

Od sredine novembra, bar kada je reč o beogradskoj i crnogorskoj firmi, Telekom uvećava osnovni kapital, unoseći – u srpsku firmu antenske stubove, trafo-stanice i drugu opremu u vrednosti od oko 4,8 milijardi dinara, što je oko 41 milion evra, dok u crnogorsku firmu unosi imovinu vrednu dva miliona evra (2.058.972 evra nenovčani kapital).

Za banjalučku istoimenu firmu dostupan je podatak o visini upisanog kapitala od 47.641.365 konvertibilnih maraka (podatak iz zvaničnog registra na dan nastanka teksta), što je oko 24 miliona evra.

Poslednja promena u beogradskoj firmi Sky Towers Infrastructure zabeležena je 29. novembra i odnosi se opet na – uvećanje kapitala.

Reč je o povećanju ukuno registrovanog osnovnog kapitala za još 2,57 milijardi dinara, što sa prethodnih 4,8 milijardi dinara čini vrednost od ukupno 7,39 milijardi dinara, što je ukupno oko 63 miliona evra. Ovaj put, Telekom je u kapital beogradskog preduzeća uneo – pravo svojine na 100 odsto udela u crnogorskom istoimenom preduzeću.

„Osnov povećanja kapitala društva je povećanje novim ulogom osnivača i jedinog člana – Telekoma Srbije, upisom i unosom prava svojine na 100 odsto udela u kapitalu privrednog društva Sky Towers Infrastructure Podgorica, Crna Gora…“, stoji, između ostalog, u odluci zabeleženoj u APR-u.

Da britanska kompanija Aktis, i to preko firme u Luksemburgu, planira kupovinu 1.827 antenskih stubova i prateće infrastrukture Telekoma Srbije koji se nalaze u u Srbiji (995 antenskih stubova), Bosni i Hercegovini (725)  i Crnoj Gori (107) obelodanio je BIRN, u tekstu objavljenom 25. novembra.

Plan je da Aktis, kroz osnivanje posebnog preduzeća, postane vlasnik ovdašnjih Telekomovih preduzeća koja imaju u vlasništvu upravo tu imovinu.

„IFC i drugi privatni i institucionalni investitori će ulagati kapital u investicionu firmu koju će osnovati i kojom će upravljati Actis. Investiciona firma će posedovati 100% akcija u ToverCos (prim. aut. Sky Towers)“, piše na sajtu IFC, preneo je BIRN, dodajući da će ova firma biti registrovana u Luksemburgu.

U tajnosti je – nije u tajnosti

Telekom je, kako je naveo BIRN, mesecima pripremao prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta.

Aktis bi novac za kupovinu trebalo da dobije, delom i iz kredita Međunarodne finansijske korporacije pri Svetskoj banci (IFC ulaganje do 75 miliona dolara), a manjinsko ulaganje, zajedno sa konzorcijumom investitora, razmatrala je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), čiji je bord direktora o ovome odlučivao 28. novembra, ali ta odluka u trenutku nastanka ovog teksta još nije javno objavljena.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić za BIRN je rekao da proces prodaje nije bio tajni već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić tvrdi da nije reč o strateški važnoj imovini, ali da će prodati sve antenske stubove koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

„To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cena je još tajna, ali je veoma značajna, reč je o velikoj količini novca. Cena je ravna sa EU transakcijama”, kazao je Lučić za BIRN.

Detaljnije možete pročitati na portalu BIRN.

Solidarnost: Telekom da objasni

Politička platforma Solidarnost je, u javnom pismu, navela da je rukovodstvo Telekoma, kao kompanije u vlasništvu Republike Srbije, „dužno javnosti da objasni potencijalno koruptivno delovanje pri prodaji dela imovine i daljeg poslovanja Telekoma Srbija“.

Solidarnost je upitala da li će Telekom Srbija ovu infrastrukturu nastaviti da koristi, tačnije, iznajmljuje od druge kompanije nakon što je proda.

„Ukoliko neće, da li to znači da će Telekom Srbija ponovo ulagati u izgradnju ove infrastrukture? Koliko će to koštati? Ukoliko hoće, koliko ćemo godišnje plaćati drugoj kompaniji za korišćenje ove infrastrukture? Da li je ovo još jedan od mehanizama izvlačenja javnog novca u privatne džepove“, upitala je Politička platforma Solidarnost u otvorenom pismu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare