Telemach Hrvatska gradi najbržu 10 Giga optičku mrežu u Evropi

Biznis 16. sep 202116:0615 komentara
Adrian Ježina
Izvor: N1

Telemach menja digitalnu kartu Evrope izgradnjom najbrže optičke mreže u regionu. Prvi u regionu uvode 10 Giga optičku mrežu te ubrzano šire 5G signal na celu Hrvatsku, objavljeno je u četvrtak u Zagrebu. Snažan ulagački ciklus Telemacha i United Grupe, od preko milijardu i sedamsto miliona kuna (oko 227 miliona evra) usmeren je u modernizaciju mobilne mreže i izgradnju najsuvremenije optičke mreže.

Pročitajte još:

Telemach već danas, zahvaljujući postojećoj infrastrukturi, može podržati internet brzine do 10 Giga u 12.000 domaćinstava u Zagrebu, a do kraja sledeće godine i na celome području Grada Zagreba.

U sledećih godinu dana oko 170.000 hrvatskih domaćinstava biće pokriveno 10 Giga optičkom mrežom.

Internet brzine koje Telemach trenutno omogućava svojim korisnicima su čak dvadeset puta veće od prosečne brzine interneta u Hrvatskoj.

Zagreb će postati prvi 10 Giga grad u regionu

O planovima najbrže rastućeg operatora u Hrvatskoj za N1 govorio je Adrian Ježina, novi predsednik Uprave Telemacha Hrvatska.

„Telemach je došao u Hrvatsku da bi postao lider. Donosimo trenutno najmoderniju tehnološku mogućnost koja postoji na svetu od fiksne ‘broadband’ infrastrukture, a koja se trenutno razvija u Južnoj Koreji, Singapuru. Prvi je donosimo u ovaj deo sveta. To je jednostavno sasvim nova generacija koja nosi sa sobom brojne prednosti, veće brzine i kapacitete, i neverovatno malu latentnost, ispod jedne milisekunde, što omogućava drugačije korisničko iskustvo“, rekao je on.

Do idućeg leta 5G u celoj Hrvatskoj

Na pitanje kada se 5G mreža može očekivati u celoj Hrvatskoj, rekao je da su je u Osijeku i delu Zagreba već pustili.

„Zagreb će tako, zahvaljujući našim ulaganjima u infrastrukturu, postati prvi 10 Giga grad u regionu, a najbržu optičku mrežu uskoro će dobiti i cela Hrvatska. To je plan našeg razvoja nadogradnje postojeće mobilne infrastrukture s postojećim 3G i 4G tehnologijama te nadogradnjom 5G tehnologijama. Ovih dana puštamo Novi Zagreb nadograđen s 5G tehnologijama. Do početka Adventa očekujemo da pokrijemo ostatak Zagreba, a do idućeg leta planiramo da pokrijemo celu Hrvatsku, nadogradimo postojeću mrežu i pokrijemo 5G signalom“, kaže Ježina.

Telemach Hrvatska – najbrže rastuća kompanija

Ježina ističe da je Telemach Hrvatska najbrže rastuća kompanija te da se radi o ogromnim ulaganjima uz podršku United Grupe.

„Ogromna su ulaganja. Ulažemo milijardu i 700 miliona kuna (oko 227 miliona evra) u izgradnju ove optičke i mobilne infrastrukture. Zapošljavamo veliki broj ljudi, rast poslovanja prati i znatan porast broja zaposlenih od čak 59 odsto u poslednjih godinu i po dana, tako da smo jedan od najvećih stranih investitora u Hrvatskoj. Sve to radimo u Hrvatskoj da bismo je pomakli na digitalnoj karti Evrope i korisnicima doneli novo iskustvo. Želimo da budemo lider, imamo znanje i iskustvo, odličan tim s velikom podrškom United Grupe koja nas čini sigurnima da ćemo u tome uspeti“, istakao je on.

EON – najprilagođenija i najmodernija platforma

Osvrnuo se i na platformu EON koja je u kratkom vremenu privukla veliku pozornost.

“Pokušavamo da dovedemo ono što smatramo najboljim. Imamo sreću da smo s partnerskom kompanijom Solford uspeli da dovedemo EON, najpopularniju OTT platformu u ovom delu sveta, koja spaja dva sveta – klasičnu linearnu televiziju s ‘on demandom’ gde je sve lokalizovano i prilagođeno našem tržištu.

On podseća da platforma ima najveći broj HD programa, kao i programe koji nisu svugde dostupni poput Discovery ponude, Europsporta, N1, Sport Kluba…

„Kad kažemo da se može i sedam dana unazad pogledati program, da ima 19.000 filmova i serija, to čini daleko najprilagođeniju i najmoderniju platformu ovde i za koju mislim da je platforma budućnosti. Svako ko proba jako je zadovoljan, to nam je najbolji marketing“, istakao je Ježina.

Opširnije na hr.n1info.com

Komentari

Vaš komentar