Telenor: Nismo se udružili s Telekomom, želimo na tržište TV sadržaja

Biznis 04. feb 202116:428 komentara
telenor
Izvor: N1

Telenor se nije udružio sa Telekomom, niti ima plan uništenja slobodnih medija, kako to navodi N1, saopšteno je iz te kompanije. Telenor ima nameru da uđe na tržište distribucije TV sadržaja sa ciljem da korisnicima pruži veći izbor, dodaje se u saopštenju.

To je isključivo poslovna odluka, čvrsto utemeljena u zakonima i pravilima fer konkurencije, kažu iz Telenora i dodaju: „Kako bi zaštitili dominantnu poziciju koju trenutno imaju na tom tržištu u Srbiji, United grupa i SBB su preko svojih televizija N1 i Nova S pokrenuli zakonom nedozvoljenu medijsku kampanju protiv Telekoma“.

„Na tržištu distribucije medijskih sadržaja, lider je SBB sa 46,1 odsto fiksnog interneta sa 32,5 odsto i fiksne telefonije sa 20 odsto (izvor: RATEL, 2020. godina). Ovako dominantan položaj SSB-a sigurno ne može biti uništen ili slomljen kako se to navodi u informacijama koje je objavio N1. Ulaskom novog učesnika na tržište distribucije medijskih sadržaja biće obezbeđena veća raznovrsnost izbora informacija i medijskih sadržaja i pospešen medijski pluralizam. Da bi ušao na tržište medijskih sadržaja i distribuirao TV kanale i fiksni internet, Telenoru je potrebna kablovska infrastruktura za pristup do korisnika, koja je u Srbiji preko 80 odsto u vlasništvu SBB-a i Telekoma“, piše u saopštenju.

Povezano:

Tvrde da su ugovori o korišćenju infrastrukture koje je Telenor zaključio sa Telekomom u skladu sa zakonom.

„United grupa je preko svojih medija N1 i Nova S objavila neistinite informacije o Telenoru kako bi onemogućila Telenor da postane konkurencija SBB na tržištu distribucije medijskih sadržaja. Ovakav način borbe protiv konkurencije je nedozvoljen zbog čega će Telenor pokrenuti odgovarajuće pravne postupke. Ugovori o korišćenju infrastrukture koje je Telenor zaključio sa Telekomom i ranije sa SBB su u potpunosti u skladu sa zakonom. Štaviše, uzajamno korišćenje infrastrukture je zakonska obaveza svih operatora elektronskih komunikacija i preporučeno od strane RATEL-a i Evropskog regulatora za elektronske komunikacije. Objavljivanjem neistinitih informacija o Telenoru N1 i NovaS vrše nedozvoljen pritisak na javno mnjenje i nezavisna regulatorna tela – RATEL i Komisiju za zaštitu konkurencije“, piše u saopštenju te kompanije.

Komentari

Vaš komentar