Tepić: DRI potvrdila da je v.d. direktora EPS kršio zakon i zloupotrebio novac

Biznis 22. jan 202112:34 > 12:38 13 komentara
Marinika Tepić
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je da je Državna revizorska institucija u svom izveštaju o poslovanju Elektroprivrede Srbije potvrdila da je v.d direktor EPS Milorad Grčić u 2018. i 2019. godini sprovođenjem javnih nabavki vrednih 31,53 milijarde dinara kršio Zakon o javnim nabavkama.

„Revizor je dokazao da je tokom 2018. i 2019. godine Grčić kršio zakon i zloupotrebljavao novac građana, a ostao je nesmenjen na funkciji“, kazala je Tepić na konferenciji za novinare ispred zgrade EPS, pozivajući se na reviziju objavljenu u ponedeljak.

Navela je da je DRI utvrdio da Grčić zbog svog v.d. statusa, čije je zakonsko trajanje premašeno, nije smeo da potpisuje ugovore EPS i dodala da je vršena revizija samo „uzorka“ od 97 ugovora, a da je ugovora u tim godinama bilo „na stotine i stotine“.

Tepić je rekla da je utvrđeno i da je u 82 od 97 analiziranih ugovora o javnim nabavkama bio samo po jedan ponuđač.

„To znači, ili da su uslovi namešteni, ili da su se Milorad Grčić i stranačko rukovodstvo EPS na neobičan način potrudili da oteraju sve druge ponuđače“, ocenila je ona.

DRI je zaključio da je Grčić potpisao najmanje 1.049 ugovra o privremenim i povremenim poslovima za radnike kojima kasnije nije dao ugovore na neodređeno vreme, „kako bi ih držao na povocu i koristio ih kad dođu izbori“, naglasila je Tepić.

Kazala je da je revizor potvrdio i da je Grčić protivno zakonu još uvek na mestu v.d. direktora EPS i da su zbog toga svi ugovori koje je potpisao ništavni, ali je dodala i da je istekao mandat i Nadzornom odboru tog preduzeća koje bi trebalo da kontroliše rad direktora.

Tepić je navela da DRI revidirala i ugovore firmi Nites, Sekvester i Aseko, za koje je ona ranije tvrdila da su u direktnim političkim i porodičnim vezama sa vrhom vladajuće Srpske napredne stranke.

Komentari (13)

Vidi sve komentare