Tepić: Dug Telekoma 1,5 milijardi evra, tri puta manji bio 2017. godine

Biznis 02. jul 202209:32 > 09:42 72 komentara
N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić saopštila je da je dug Telekoma danas 1,5 milijardi evra, te da ovo još jedna "tempirana bomba" za građane poput EPS-a.

Tepić je na Tviteru objavila da je Telekom tempirana bomba koja će uskoro će eksplodirati u lice onima koji su ih godinama koristili kao političko oružje, leglo korupcije i politički podobnih neznalica.

„Telekom je 2017. imao neto dug od 468 miliona evra, a sada od milijardu i po evra. To je dug koji ćemo svi plaćati“, napisala je ona.

Pored toga, podvukla je da Telekom fingira gotovo sve rezultate, te su realni prihodi mnogo manji od onih koje firma navodi.

„Kažu da imaju EBITDA (profit pre nego što se oduzme kamata i porez na dobit) od 468 miliona evra, a realno je maksimalno 219 miliona. Povećanje od 15 milijardi duga i ka dobavljačima, a plaćaju ih u proseku na 438 dana. Priznali su avansno prihode nekih prava prenosa sopstvenoj filijali za tri milijarde dinara“, saopštila je Tepić i dodala:

„I tako će nam ostaviti očerupan Telekom, koji niko više neće moći da spasi, jer se sada sve mora usmeriti na subvencionisanje hrane i energenata za građane. A generalni Lučić će opet da me tuži za bol u duši od nekoliko miliona, jer otkrivam službene tajne Telekoma. Našeg državnog“, zaključila je Tepić u svojoj objavi.

Da je stanje u Telekomu zabrinjavajuće, a može se reći i alarmantno, Nova.rs je već upozoravala. Pisala je o akviziciji Premijer lige, gde je pomenuta firma uz nesebičnu pomoć države „platila“ transfer najpoznatije lige na svetu u fudbalu ka jednom od kanala u okviru paketa Telekoma za neverovatnih 600 milliona evra. Kada je reč o dugovima u budžetu, planirano je da se Telekom dodatno zaduži za pola milijarde evra emisijom korporativnih obveznica na nekoj od evropskih berzi, što je znak da više ne mogu tako lako dobijati kredite.

PROČITAJTE I:

Sam generalni direktor Vladimir Lučić saopštio je da će to biti luksemburška ili frankfurtska berza, dodaje Nova.rs.

„Uložićemo taj novac u dalji razvoj optičke infrastruktrue, mobilne mreže i u širenje Telekoma u inostranstvu“, rekao je Lučić, dodajući da će ponuditi usluge mobilne telefonije u Severnoj Makedoniji, Šavajcarskoj i Nemačkoj, a u drugoj fazi i u Americi i Kanadi.

Nova.rs piše da je umesto rešavanja tekućih, a gorućih problema, Telekom rešio da razvoj posveti u pravcu otvaranja novih televizija i lobiranju u inostranstvu. Na jednom od bilborda koji je nedavno osvanuo u Beogradu bila su fotografije sa četiri televizije (Juronjuz, Blumberg, K1 i Tanjug) sa natpisom „šta nas spaja“.

telekom bilbord n1
N1

Da bilbordi i reklame nisu jedini način na koji Telekom hoće da bazira svoju kampanju, budući da će prema saznanjima Nova.rs firma otvoriti kancelariju za lobiranje u Briselu.

Kako saznaje „Nova“ u toku su završne pripreme pred pokretanje u rad kancelarije Telekoma Srbije, čiji će zaposleni će ubuduće biti zaduženi za lobiranje u institucijama EU.

„Oni su shvatili da moraju da imaju ljude u Briselu. Imajući u vidu da je Telekom pomenut u poslednja dva izveštaja Evropskog parlamenta o napreteku Srbije ka EU. Na ovaj način oni će imati lakši pristup institucijama EU i moći će da utiču na određene odluke“, navodi izvor Nove.