Tepićeva traži uvođenje poreza na ekstraprofit, premijerka protiv

Biznis 05. dec 202222:4636 komentara
Izvor: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednica poslaničke grupe "Ujedinjeni" u Skupštini Srbije Marinika Tepić je zatražila da Vlada Srbije uvede porez na ekstra zarade u vreme ekonomske i energetske krize, kako bi obezbedila novac za povećanje plata prosvetnih i zdravstvenih radnika.

„Od uvođenja ovog poreza budžetski prihodi u idućoj godini bu bili uvećani za milijardu evra. Tim novcem bi mogle da bude povećane osnovne zarade nastavnika na 100.000 dinara, lekara na 150.000 i medicinskih radnika na 85.000 dinara“, rekla je Tepić u Skupštini Srbije u raspravi o predlogu budžeta za narednu godinu.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da Vlada za sada neće uvoditi porez na ekstraprofit.

Skupština Srbije će u utorak u 10 časova nastaviti raspravu o budžetu za 2023. godinu, a na kraju današnje sednice premijerka Ana Brnabić zatražila je od poslanika da prodrže predlog Vlade.  Brnabić je rekla da će Vlada nastaviti sa kapitalnim ulaganjima u infrastruktru, škole, bolnice i raditi na poboljšanju životnog standarda građana.

„To bi bilo kobno po investicioni ambijent za koji se svaki dan borimo da ga unapredimo“, kazala je Brnabić.

Tepić je zamerila premijerki što je tokom rasprave u odgovorima opozicionim poslanicima koristila, kako je ocenila, „uličarski rečnik“ i sa njima se obračunavala na tabloidan način.

Povezano:

„Na svaku kritiku ste reagovali vređanjem, vraćanjem na period pre 10 ili 15 godina. Treba da odgovorite konkretno na predloge i kritike“, kazala je Tepić.

Premijerka je negirala da je koristila „uličarski rečnik“ i navela da je najgrublja reč koju je koristila u odgovoru opoziciji bila „licemeri“.

Brnabić je dodala da je Tepić nju ranije nazvala „homopremijerka“ čime je uvredila ne nju nego sve pripadnike te manjinske zajednice.

„Ja moram da odgovaram na kritike, ali i svim građanima Srbije koliko su neke stvari besmislene i koliko je prisutno licemerje“, kazala je premijerka i dodala da je licemerno što je Tepić rekla da u Srbija inflacija „divlja“, iako je veći rast cena u nekim razvijenijim zemljama.

Povodom komentara o tome da će budžet za privredu naredne godine biti smanjen u odnosu na ovu godinu ona je rekla da je razlog što više nema subvencija za nabavku fiskalnih kasa.

Ona je potvrdila da je u apsolutnom iznosu veći iznos subvencija za strane investitore nego za domaće, jer oni više ulažu nego domaći, ali da je podjednak broj projekata domaćih i stranih investitora koji su subvencionisani.

Aleksić: Režim zadužio Srbiju više nego sve Vlade posle Tita

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da vlast planira „neviđenu pljačku budžeta“ za 2023. godinu i da je korupcija poprimila nezamislive razmere, a da je „režim Srpske napredne stranke (SNS) zadužio Srbiju“ više nego sve vlade u poslednjih 40 godina.

„Verujem da će uskoro doći dan kada ćete odgovarati pred sudom i pred zakonom zbog pljačke. Vlast Aleksandra Vučića zadužila je gradjane Srbije više nego Milošević, Tadić, Koštunica i Djindjić zajedno – najviše posle Josipa Broza Tita. Sledeće godine planirate da zadužite gradjane za još 11 milijardi evra, što je više nego za ceo mandat Mirka Cvetkovića od 2008. godine do 2012. godine“, rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o budžetu za 2023. godinu.

Kako je saopšteno iz Narodne stranke, Aleksić je povodom izlaganja ministra finansija Siniše Malog u Skupštini Srbije rekao da je „suština da Srbija srlja u dužničko ropstvo i ovaj budžet gura gradjane“ da budu dužnički robovi, kao i da „u budžetu nema nijedne antiinflatorne mere“ što znači da predstoji katastrofa.

Aleksić je naveo da velike poslove koji se finansiraju iz budžeta po pravilu dobija firma „Milenijum tim“, bliska ministru finansija Siniši Malom.

„‘Milenijum tim’ će graditi Nacionalni stadion od 540 miliona evra. Rušenje Starog savskog mosta – podizvodjač ‘Milenijum tim’. To je firma u kojoj je Mali bio angažovan, a njegov rodjeni brat koristio je automobil i stan te firme. Imate odlične odnose sa njima, a oni sve poslove dobijaju iz budžeta i rade gasifikaciju bez tendera“, rekao je Aleksić.

Aleksić je pitao Malog da li mu je poznata firma „ABL solvent“ i ko je Davor Macura, i da li nešto zna o Alta banci.

„Oni su vlasnici 107 objekata širom Srbije. Agencija za osiguranje depozita je prodala državnu imovinu vrednu 1,82 milijarde evra za 51 milion evra, i to je kupio gubitaš ‘ABL solvent’ koji se bavi otkupom nenaplativih potraživanja od banaka. Samo hipoteka za Beobanke na IMT-om je 60 miliona evra, i tu ste predvideli gradnju 5.000 stanova na 150.000 kvadratnih metara. Firma gubitaš je vlasnik IMT-a a Siniša Mali je i te kako odgovoran za to“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da su gradjani shvatili da vlast manipuliše podacima i menja metodologiju računanja bruto društvenog proizvoda, a istina je da je budžetski deficit 264 milijarde dinara i da će on biti popunjen novim zaduživanjima.

„Do kraja sledeće godine svaki građanin Srbije biće zadužen 6.000 evra, a Srbija je jedna od najnerazvijenih država u Evropi“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da će „nevidjena pljačka budžeta“ biti sprovedena i kroz „razne IT usluge“, za koje je planirano devet milijardi dinara.

„Najveći deo ide preko Ministarstva finansija. Neke od njih su već realizovane ili je u toku realizacija – 503 miliona dinara za proširenje sistema za poslovno izveštavanje Uprave za trezor, posao je dobila Informatika MDS informatički inženjering. Informatika je dobila 479 miliona dinara za objedinjavanje računovodstvenih informacionih sistema. Licence za tehničku podršku nadogradnje e-faktura, opet Informatika 117 miliona dinara“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Ministarstvo finansija platilo softver za praćenje ugovora 356 miliona dinara preduzeću MDS Informatički inženjering, i za održavanje sistema za konsolidaciju podataka 295 miliona, a firmi Aseko, u kojoj je radio brat premijerke Ane Brnabić platilo je 136 miliona dinara ove godine.

Dodao je da je vlast prodala sve što je vredelo u Srbiji – PKB, JAT, rudnike, institute, a da su na prodaju ostali još EPS i Telekom.

„EPS je bio jedan bio jedan od stubova privrede Srbije i izvozio je struju leti i bio motor privrednog razvoja dok niste odlučili da vlasnika pečenjare Milorada Grčića postavite za direktora, pa ste onda ste rasprodali rezerve uglja da biste mogli da kažete kako imate dobre ekonomske pokazatelje“, rekao je Aleksić.

On je upitao „šta je plan za EPS“.

„Prvo ste ga usitnili na male sisteme, pa ste doveli vlasnika pečenjare za direktora, pa ste umesto uglja trošili glinu nalivenu mazutom, pa ste ga pretvorili u gubitaša. EPS je uplaćivao 1,9 milijardi dinara u budžet, a sada mu mi dajemo milijardu. Sada ste doveli Norvežane i pretvarate ga u akcionarsko društvo da biste mogli da krčmite deo po deo“, zaključio je Aleksić.

Mihailović: NADA neće glasati za predlog budžeta

Predsednik Koalicije Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović rekao je da Koalicija NADA, čiji je POKS deo, neće glasati za Predlog zakona o budžetu Republike Srbije za 2023. godinu.

Prema njegovim rečima, fiskalni deficit je 264 milijardi dok budžetski deficit iznosi 121 milijardi.

On je kao nereale i suviše optimistične ocenio prognoze o odnosu bruto domaćeg proizvoda i javnog duga.

Od projekata koji su najavljeni za narednu godinu, svega je nekoliko kapitalnih, ocenio je Mihailović.

„Dok građani sastavljaju kraj sa krajem i plaše se rastućih cena, krajnje je neprimereno da se gradi nacionalni stadion“, naglasio je on.

Mihajlović je podsetio da se Koalicija NADA zalaže za veće podsticaje za domaće investitore u odnosu na strane i ukazao na statiostičke podatke da je ove godine potpisano 36 ugovora za podsticaje, od čega je 19 sa domaćim, a 17 sa stranim investitorima, a da je za domaće opredeljen ukupno 31 milion evra, odnosno 17 odsto, a za strane 148 miliona evra, odnosno 83 odsto.

Mihailović ističe da se NADA zalaže za to da se Zakonom odredi mora biti opredeljeno najmanje 50 odsto sredstava za podsticaje domaćim investitorima.

Komentari

Vaš komentar