„Tesla“ otpušta više od deset odsto zaposlenih

Ekonomija 15. apr 202419:06 2 komentara
REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Kompanija "Tesla" otpustiće više od 10 odsto zaposlenih koji rade na proizvodnji električnih automobila, saopštili su.

U dopisu koji je objavio sajt „Electrek“, vlasnik „Tesle“ Elon Mask rekao je da ne postoji ništa što više mrzi, „ali to mora da se uradi“, prenosi BBC.

Prema poslednjem godišnjem izveštaju, najveći svetski proizvođač električnih automobila po tržišnoj vrednosti imao je u decembru 140.473 zaposlena u pogonima širom sveta.

„Napravili smo temeljnu reviziju i doneli tešku odluku da smanjimo broj zaposlenih za više od 10 odsto na globalnom nivou. Ne postoji ništa što više mrzim, ali to mora da se uradi. Ovo će nam omogućiti da budemo inovativni i gladni za sledeći ciklus faze rasta“, naveo je Mask.

Kompanija bi trebalo da prijavi kvartalnu zaradu kasnije ovog meseca, ali je već prijavila pad isporuka vozila u prvom kvartalu, prvi u skoro četiri godine.

Kompanija „Tesla“ je prošlog meseca smanjila proizvodnju u fabrici u Šangaju, a prošle nedelje je saopštila zaposlenima koji rade na „Sajbertraku“ da će u Ostinu biti skraćene smene.

Mask je nedavno demantovao izveštaje da je kompanija odustala od planova za proizvodnju jeftinog automobila, što je bio jedan od njegovih dugogodišnjih ciljeva.

„Tesla“ sve više oseća pritisak iz Kine, jer su njena jeftina električna vozila počela da preplavljuju svetsko tržište modelima koji su gotovo svima pristupačni, za razliku od veoma skupih automobila američke kompanije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare