Zbog GameStop-a, tinejdžeri se masovno interesuju za trgovinu akcijama

Biznis 02. jun 202123:38 komentara
Freeimages.com/ melodi2

Po istraživanju koje je sproveo Vels Fargo, zbog prošlogodišnjeg slučaja firme GameStop koja je privukla ogromnu pažnju investitora širom sveta, trgovina akcijama je počela masovno da zanima i tinejdžere.

Trećina tinejdžera je izjavila da uči o finansijama sa interneta i preko društvenih mreža, po istraživanju koje je sprovedeno među tinejdžerima u SAD starosti između 13 i 17 godina i njihovim roditeljima, prenosi Rojters.

Više od polovine tinejdžera je reklo da ih je zainteresovalo investiranje zbog slučaja kompanije GameStop, čije su akcije skočile zbog popularnosti među članovima investitorskih foruma.

Povezano

Ovo istraživanje se zasniva na projektu Fideliti Investmensa koji je pokrenuo upotrebu brokerskog računa bez provizije u vidu mobilne aplikacije, koji će koristiti tinejdžeri između 13 i 17 godina, a sve ovo u cilju privlačenja nove generacije investitora.

Istraživanje sprovedeno među 318 tinejdžera i 304 roditelja tinejdžera, obavljeno između 20. aprila i trećeg maja, pokazalo je da dok 57 odsto njih kaže da o finansijama uči od svojih roditelja, 47 odsto njih o tome uči u školi, 35 odsto njih navodi društvene mreže kao platformu preko koje uče, a 34 odsto njih za učenje koristi vebsajtove.

Roditelji su imali drugačiji stav i samo 12 odsto njih je izjavilo da njihova deca koriste društvene mreže za finansijsku edukaciju.

Čak 45 odsto tinejdžera je izjavilo da ih je situacija sa skokom akcija firme Game Stop zainteresovala za investiranje od kojih 53 odsto dečaka i 40 odsto devojčica.

Što se tiče kriptovaluta, čak 50 odsto roditelja je izjavilo da njihova deca znaju mnogo više o tome od njih. Međutim, dok 58 odsto dečaka kaže da zna više o kriptovalutama od roditelja, samo 33 odsto devojčica je imalo ovakav odgovor.

Samo sedamnaest odsto roditelja je izjavilo da bi otvorili starateljske račune i investirali u ime svoje dece.

Oko 13 odsto je podstaklo svoju decu da se bave igrom simulacije berze. Međutim samo 20 odsto tinejdžera kaže da njihovi roditelji učestvuju sa njima u ovim aktivnostima.