Traktori kojih nema pa nema: Plaćeni, a distributer kaže – svi će biti namireni

Biznis 27. nov 202219:2421 komentara

Prošlo je skoro godinu dana od kako je više poljoprivrednika preko novosadske firme RTI naručilo traktore turskog proizvođača Bašak, a da do danas, neki od traktora i dalje nisu isporučeni. U kompaniji RTI tvrde da su žrtva prevare nelojalne konkurencije i da će mehanizacija biti isporučena. Poljoprivrednici, koji nikada nisu dobili mašine za koje su uredno platili ceo ili deo iznosa, tužili su novosadsku firmu.

Kada je naša ekipa prvi put posetila sedište firme RTI, neisporučene, a naručene traktore čekalo je 17 paora. U tom momentu, kada je isporuka mašina kasnila skoro pola godine, dIrektor firme RTI Milenko Popović pred kamerom N1 dao je obećanje:

„Svi kupci će dobiti ili traktor ili novac u onom roku za koji su dobili obaveštenje“, kazao je tada Popović.

Povezane vesti

Rok je tada zakucan na 60 do 90 dana.

„Tih 60 radnih dana je davno prošlo, traktora nema, svi smo u problemu, što se kaže, neki ljudi su podigli kredit u banci, neki su se zadužili preko razvojnog fonda Vojvodine, tako da moramo da vraćamo svoje dugove iako traktora nemamo“, kaže poljoprivrednik Ivan Ivanović iz sela Boževac kod Požarevca.

Nema Ivan iz Boževca kod Požarevca novac ni za novi traktor, jer je za Bašakov, još u decembru, dao pun iznos – 38.000 evra. A opet, u Novi Sad je došao u potragu za novom mašinom, jer nekako, kaže, mora da se snađe.

„Radim toliko zemlje da sa starim traktorom više nisam u mogućnosti da radim dobro i kvalitetno, novog traktora nemam, otplaćujem ga, a nemam ga“, priča Ivanović.

Nemaju ih ni Branislav ni Jan koje smo posetili u maju, nema ih još devet paora koji su mašine krajem prošle godine platili u celom iznosu ili za njih dali kapare.

U firmi koja im je, kažu paori, ispraznila džepove, uveravaju nas da ipak nešto rade i nabrajaju šta su to uradili od naše prethodne posete.

„Mi smo isproučili pet traktora, dobar deo novca smo vratili i vraćene su, odnosno podmireni su, odnosno deo kupaca je podmiren drugom vrstom robe koju su prihvatili da uzmu umesto novca itd itd. Namera prevare od strane RTI-a nije postojala. Ja razumem sve, ali nažalost i ja sam obmanut i žrtva jedne ujdurme koja se desila, nažalost, zajedno sa mnom i tih 12-oro odnosno hajde da kažem šest ili sedam koji su uplatili ceo iznos su deo kolaterala, zajedno sa kompanijom RTI i sa mnom“, pravda se Popović.

Svet biznisa je surov, kaže Popović, najavljuje i tužbe, jer mu je, tvrdi, nelojalna konkurencija maltene uništila firmu.

Račun firme RTI u blokadi je duže od 70 dana, zbog duga od 93 miliona dinara. A opet, iz kompanije RTI stiže novo obećanje.

N1

„Opet ponavljam i vama i u kameru da će svi biti namireni, 12 ljudi, 6-7 traktora“, tvrdi Popović.

Paori obećanjima više ne veruju, čekajući plaćene mašine skoro godinu dana, izgubili su kažu i više od novca.

„Izgubio sam mnogo, a najviše da kažem da sam izgubio živaca i nerava, to najviše“, poručuje Ivan Ivanović.

Komentari

Vaš komentar