Traže slobodan izvoz brašna i kvote za pšenicu i kukuruz

Biznis 15. mar 202217:02 5 komentara
Brašno, džakovi, magacin, zalihe
Shutterstock

Grupacija proizvođača žitarica Privredne komore Srbije (PKS), udruženja proizvođača i izvoznika žitarica i Produktne berze zatražili su danas od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i uvođenje izvoznih kvota za pšenicu i kukuruz, saopštila je PKS.

„Na zajedničkom sastanku predstavnika udruženja Žitounija i Žita Srbije i Produktne berze zatraženo je od Vlade Srbije da dozvoli slobodan izvoz brašna, kao i izvoz pšenice i kukuruza uz definisanje maksimalnih kvota“, rekao je sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

Pročitajte još:

Predstavnici udruženja ocenili su, kako je navedeno, da dugotrajna zabrana izvoza brašna, pšenice i kukuruza može da izazove probleme i po prolećnu setvu, jer je poljoprivrednicima neophodan novac da bi mogli da je finansiraju.

Dodaje se da će posledice snositi kako proizvođači, tako i izvoznici koji izvoze preko luka jer ne mogu robu da plasiraju, a potpisali su ugovore.

Izvoznici su, prema rečima Bogunovića, robu naplatili po važećim cenama, pa je iz tog razloga neophodno da pravovremeno i pre eventualnog pada cena na tržištu, realizuju ugovorene poslove.

Bogunović je ocenio da je plasman brašna u prethodnim godinama padao i da je sada dobra prilika da se povrati poverenje tradicionalnih kupaca i poveća izvoz kroz višu fazu prerade pšenice.