Tribina o radnim pravima žena: Teže se zapošljavaju, češće dobijaju otkaze

Ekonomija 02. mar 202218:17 1 komentar
"Solidarnost"

Žene u Srbiji trpe veće posledice urušavanja radnih standarda, teže se zapošljavaju, izložene su diskriminaciji na poslu i prilikom zapošljavanja, a manje zarađuju od svojih muških kolega i kada rade na istim poslovima, rečeno je na tribini "Radna prava žena", saopštila je Politička platforma Solidarnost.

„Žene češće dobijaju otkaze i ostaju ekonomski neaktivne, jer je briga o porodici pretežno viđena kao uloga žena“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

Sarita Bradaš, saradnica Centra za dostojanstven rad (CDR) ukazala je na rodne razlike vidljive u indikatorima aktivnosti na tržištu rada i platnom jazu, koje smatra osnovnim uzrocima veće nesigurnosti žena.

Prema njenim rečima, stopa zaposlenosti žena uzrasta od 20 do 64 godine je 57 odsto, dok je stopa zaposlenih muškaraca tog doba 72 odsto.

Bradaš je rekla da je u mlađim uzrasnim grupama žena široko rasprostranjen rad sa nestandardnim, odnosno ugovorima na određeno vreme, te da one preovlađuju u kategoriji pomažućih članova domaćinstva (u koje spadaju poslovi u poljoprivrednim gazdinstvima i porodičnim formama), koja je prepoznata kao ranjiva kategorija zaposlenosti.

Članica malog veća Ne davimo Beograd (NDB) Biljana Đorđević istakla je da nedostatak ekonomske sigurnosti i vremena onemogućava ženama da ostvare političku participaciju.

„S jedne strane, ako nemate ekonomsku nezavisnost ne možete da participirate u politici, ali sa druge strane, morate da participirate da biste koliko-toliko obezbedili ekonomsku nezavisnost“, kazala je Đorđević.

Ona je ocenila da prisustvo žena na visokim političkim pozicijama ne garantuje manje patrijarhalne politike, već da promena mora doći od transformacija u samim političkim organizacijama.

„U Političkoj platformi Solidarnost polazimo od činjenice da odnosi unutar sfere rada oblikuju sve druge društvene relacije“, nadovezala se Irena Pejić, članica koordinacionog tela i koordinatorka ženske grupe Solidarnosti., ocenjujući da i sa krnjim Zakonom o radu u Srbiji imamo veliki problem da se izborimo za zaštitu prava koja nam taj zakon nominalno garantuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare