Tribina: Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nejasan i onima kojima je namenjen

Biznis 16. jun 202118:30
Izvor: Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nije dovoljno jasan ni onima kojima je namenjen, kao ni onima koji rukuju podacima, rekao je Zlatko Petrović iz Kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja. On je na tribini pod nazivom "Koliko su bezbedni podaci o ličnosti u vašoj firmi" skrenuo pažnju na javna preduzeća koja nisu dovoljno razumela obaveze iz Zakona, za razliku od svih poslovnih banaka koje su od prvog dana primene Zakona imenovale kvalifikovana lica za zaštitu podataka o ličnosti.

U javnom sektoru smo, na primer, imali situaciju da dom zdravlja na poziciju kvalifikovanog lica za zaštitu podataka o ličnosti imenuje medicinsku sestru, a škola školskog psihologa, koji ne znaju dovoljno o temi“, naveo je Zlatko Petrović.

Pročitajte još:

Tokom dve godine primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u praksi se pokazalo da su neophodne izmene ovog akta u cilju efikasnije primene, rečeno je danas na ovoj tribini koju je organizovala Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić je istakao da je važno podići svest i o značaju ličnih podataka koje ostavljamo na Internetu koristeći druge onlajn usluge, poput bankarskih, jer lako mogu da budu zloupotrebljeni.

„Prošle godine zabeležen je rast e-komerca veći od 500 odsto. Pitanje je da li smo svesni koje smo sve lične podatke kupujući onlajn ostavili na Internetu. Ja sam, na primer, tokom 2020. sigurno 20 puta kupovao onlajn. Da me sada pitate jesam li ostavio neke podatke i šta sam ostavio – nisam siguran. Da li je to neko mogao da zloupotrebi – verovatno da jeste. Zato je svest o ličnim podacima i načinu zaštite veoma važna“, ukazao je Vasić.

Darko Šehović rukovodilac službe za bezbednost informacija u Udruženju banaka Srbije istakao je da je nedavno registrovan Centar za prevenciju incidenata u finansijskim sistemima, takozvani – finansijski CERT, koji predstavlja zajednički odgovor ovog sektora na povećane incidente.

„Treba se udružiti. Ideja i jeste reagovati u što kraćem vremenu jer znamo da će se desiti incident, ali je bitno da reagujemo u prvim sekundama, a ne danima ili mesecima posle“, rekao je Šehović.

Inicijativa za jačanje bezbednosti podataka okuplja institucije, kompanije, organizacije i nezavisne stručnjake koji svojim delovanjem mogu da doprinesu bezbednijem poslovanju u digitalnom okruženju. Fokus je, kako ističu stručnjaci okupljeni oko Inicijative – na zaštiti podataka od svih vrsta zloupotrebe, uključujući i sajber napade i socijalni inženjering, nameru ili nemarnost zaposlenih.

Komentari

Vaš komentar