Tržište nekretnina: Kvadrat u novogradnji poskupljuje, rast kirija zaustavljen

Biznis 23. jan 202318:1927 komentara

Posle naglog poskupljenja nekretnina u poslednjih šest meseci, situacija s početka godine pokazuje znake stabilizacije. Kada je reč o kupovini nekretnina, cena kvadrata u starogradnji je u stagnaciji, dok u novogradnji i dalje raste. Nikola Čobić, posrednik u prodaji i zakupu nepokretnosti u agenciji City expert za Infobiz kaže da su cene najma i dalje visoke, ali ne kao u oktobru 2022. kada je zabeležen pik zbog velike tražnje ruskih državljana.

„U suštini, tržište se usporilo, nije stalo, radi i dalje, cene nemaju toliki trend rasta kao što je bilo, pre oko šest meseci“, kaže Nikola Čobić.

Pročitajte još:

On dodaje da su neka očekivanja da će 2023. godine, bar što se tiče starogradnje – cene biti u stagnaciji.

„U novogradnji i dalje raste cena kvadrata zbog raznih faktora, i mislim da će se to nastaviti“, ocenjuje on.

Kada je reč o rentiranju, sagovornik Infobiza podseća da smo, otkako je počeo rat u Ukrajini, imali dva ili tri velika talasa kada su ruski državljani dolazili u Beograd.

„Tada je tražnja bila visoka, u oktobru je bio pik, cene su bile i tri puta veće nego u prethodnom periodu. Poslednji takav talas bio je u oktobru i u novembru je to stalo. Cene zakupa su i dalje visoke, ali mogu vam reći da se stanovi više ne izdaju po tim cenama iz oktobra“, ističe Čobić.

Kaže da onaj ko stvarno želi da izda stan, može da postigne visoku cenu, ali ne kao u oktobru.

„Na oglasima svašta možete da vidite, dosta tih stanova stoji, zato što više ni Rusi, a pogotovo naši građani, neće više da plaćaju 1.000 evra za 50 kvadrata“, kaže naš sagovornik.

Kako je krenula pandemija i cene su, podseća, počele da divljaju, jer su ljudi počeli da ulažu novac u nekretnine.

I danas, kaže – imamo efekte toga.

Prvo je bilo da će cene prestati da rastu 2022. pa onda 2023. godine.

„Ko ima informaciju o tome kada će cene prestati da rastu, biće bogat čovek. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kada će to biti, pa ne bih da dajem savete da li čekati sa kupovinom stana. Ono što bih poručio jeste da su cene u starogradnji u stagnaciji, pa kada vidite da je kvadrat četiri ili pet hiljade evra po kvadratu, ti se stanovi ne prodaju po tim cenama“, navodi Čobić.

Savet za vlasnike je, kaže da – slušaju profesionalce koje su realne cene na tržištu, a ne da formiraju cene na osnovu oglasa.

„To je najveća greška, jer se tada dobija nerealna slika tržišta“, zaključuje agent prodaje u agenciji City expert.

Komentari

Vaš komentar