TS: Postavite makar i partijske ljude, samo da nemamo bezakonje kao sada

Biznis 09. jun 202119:591 komentar

Analiza koju je sprovela “Transparentnost Srbija” pokazuje da je u više od polovine posmatranih javnih i državnih preduzeća - vršilac dužnosti direktora na funkciji nezakonito; samo jedno javno preduzeće ocenjeno je kao potpuno transparentno. Takvo stanje je problem, jer otvara mogućnosti za niz zloupotreba, upozoravaju iz Transparentnosti Srbija.

Možda ih je država osnovala i njima upravlja, ali većina javnih i preduzeća u državnom vlasništvu kao da ne mora nikome da polaže račune.

Od 33 posmatranih jedino „Toplana Šabac“ može da se pohvali transparentnošću, većina delimično. Prema rečima Zlatka Minića iz „Transparentnosti“, jedno preduzeće je toliko zatvoreno, da nema nijedne stavke koja bi mogla da se pohvali.

Povezane vesti:

„To je, nije nikakvo iznenađenje, isto kao i prošli put preduzeće ‘MB Namenska’ koje uopšte nema funkcionalan sajt na srpskom jeziku, koje ne odgovara na naše dopise. Sačuvala je praktično istu ocenu kao prošli put, a to je nula procenata“, ističe on.

Ni kada je reč o stručnosti rukovodstva slika nije mnogo bolja. Samo za četiri preduzeća je moglo da se potvrdi da direktori i svi članovi nadzornog odbora ispunjavaju zakonske uslove.

U 16 od 32 to nije slučaj ili zbog nedostupnosti podataka nije moguće utvrditi stanje. Posebno se istaklo preduzeće „Vilin Lug“ iz Crne Trave, koje priznaje da članovima nadzornog odbora nije ni tražilo dokaze o ispunjenju uslova.

„Jer je Crna Trava malo mesto, ima 1.200 stanovnika, pretežno staračko, bez visokog obrazovanja, svi se međusobno poznaju, pa su onda članovi organa nadležnog za imenovanje znali da ova dva kanidata su završili fakultet i da ispunjavaju sve uslove“, navodi Minić.

Najmanje 16 od analizirana 34 preduzeća u državnom vlasništvu ni dana od usvajanja Zakona o javnim preduzećima nisu imala na svom čelu direktora izabranog na javnom konkursu, a pojedinim sve vreme upravljaju vršioci dužnosti i nakon isteka zakonskog mandata.

Minićev kolega Nemanja Nenadić konstatuje – ušli smo u bezakonje i prioritet je da Vlada postavi makar i partijske ljude.

„Da postavi bilo koga, samo da imamo makar trenutno pokrivenu situaciju da to budu zakoniti vršioci dužnosti. Izloženi smo ogromnoj opsanosti od mogućih šteta usled toga što se odluke donose od strane nekih lica koja na to nemaju nikakva veća prava nego vi ili ja“, upozorava Nenadić.

Svi ovi problemi posebno su aktuelni s obzirom na predstojeće izbore, zbog mogućih zloupotreba za potrebe izbornih kampanja, naglašavaju u „Transparentnosti“. Poručuju – nema vremena da se čeka bilo kakva izmena zakona u tom pogledu, bolje je da se za početak primeni sadašnji.

Komentari

Vaš komentar