Tvrđava: Analiziraćemo šljaku iz železare kojom planiraju nasipanje puteva

Biznis 01. sep 202115:48 14 komentara
Tvrđava
Tvrđava

Uz finansijsku pomoć sugrađana smederevski pokret Tvrđava uradiće analizu šljake iz železare u akreditovanoj laboratoriji. Apelujemo na nadležne da ne započinju sa nasipanjem potencijalno opasnog otpada koji može ugroziti zdravlje ljudi, naveo je pokret Tvrđava povodom mogućeg nasipanja puteva visokopećnom otpadnom šljakom iz smederevske železare. Pokret navodi da, ukoliko se u analizama ustanove nedozvoljene koncentracije teških metala, zahteva da ovi poslovi budu - momentalno obustavljeni.

„Uvidom u projektnu dokumentaciju planirane rekonstrukcije puteva na području Grada Smedereva i okoline, otkrili smo da se planira nasipanje puteva visokopećnom otpadnom šljakom iz smederevske železare, u debljini od 15 centimetara“, navodi lokalni pokret Tvrđava.

Pročitajte još:

U saopštenju pokreta se podseća da je kompanija Nesam inženjering iz Smederevske Palanke, koja je dobila milionski posao rekontrukcije puteva u Smederevu, otkupila 1,5 miliona tona visokopećne otpadne šljake od Železare Smederevo.

„Uvidom u njihov plan projekta otkrili smo da će upravo tu šljaku kompanija koristiti da bi nasipala puteve“, navodi se saopštenju.

Tvrđava ukazuje da „postoji osnovana sumnja, da otpadna šljaka (troska) iz smederevske železare nije adekvatno tretirana i da potencijalno u sebi sadrži niz teških metala koji mogu biti izuzetno opasni po zdravlje čoveka ukoliko prodru u zemljište i vodu, ili se udahnu kroz vazduh“.

„Iako se šljaka zaista može koristiti u građevinskoj industriji kada se adekvatno tretira i obradi u posebnim postrojenjima, mi ovde govorimo o istorijski deponovanoj šljaci koja nije adekvatno odložena i tretirana. Takođe se osnovano sumnja da ta šljaka u sebi sadrži niz hemijskih supstanci iz procesa proizvodnje koje mogu biti opasne“, ističe se u saopštenju.

Pokret podseća da je Srbija leks specijalisom iz 2016. godine, industrijsku šljaku iz železare proglasila neopasnim otpadom.

„U članu 11. ovog zakona eksplicitno stoji da se ‘na šljaku iz Železare neće odnositi Zakon o upravljanju otpadom’. Time su date odrešene ruke Železari da ovu šljaku deponuje na dve ogromne deponije prećnika nekoliko stotina metara: jednoj u Jelen Dolu u selu Vučak, i drugoj kod Kovinskog mosta, u samom koritu Dunava“, ističe pokret Tvrđava.