U Beogradu uskoro novi tramvaji: Dočekaće ih sumnje da su preplaćeni i da je posao – namešten

Ekonomija 12. jun 202420:03 6 komentara

Sada je i zvanično - Beograd će novih 25 tramvaja kupiti od turske firme Bozankaja. N1 je imao uvid u odluku o dodeli ugovora, koji pokazuje i da je ukupna vrednost posla procenjena na oko 81 milion evra, što znači da će nas jedan tramvaj koštati nešto više od tri miliona evra. Šta je sve pratilo tender za kupovinu tramvaja i zašto se sumnja da je "pisan" za Turke.

„Nije zlatno doba, pre bih rekao da je kameno doba“, kaže saobraćajni inženjer Dragomir Lukić.

„Do jeseni stiže i 125 novih tramvaja“, čulo se u kampanji vlasti.

„Mi ćemo potpuno promeniti naš javni prevoz“, rekao je predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić.

I vlast je odlučila da ga menja. Raspisala je tender za nove tramvaje, koji je tri puta obustavljan, poslednji put zbog prigovora za zaštitu prava ponuđača. A onda se javio samo jedan ponuđač iz Turske. I dobio posao.

„Ako vi u tenderu napišete da u roku od devet meseci treba da dobijete od proizvođača dva tramvaja, pa taj tender je namešten“, kaže Lukić.

Pročitajte još

„Zaista legitimno pitanje – pa da li ste vi već znali kakve mi tramvaje tražimo mnogo meseci pre samog raspisivanja tendera i da ste vi ta dva tramvaja već krenuli u proces same izrade, tako da je sve to vrlo sumnjičavo“, kaže Ivan Banković iz sindikata GSP Centar.

„Jer nigde u svetu se tramvaji, vozovi, avioni, brodovi ne kupuju danas za sutra“, kaže Lukić.

A tramvaje koji su kupljeni turska kompanija na svom sajtu opisuje kao moderne sa malom potrošnjom energije i nultom emisijom štetnih gasova. Slične tramvaje koje Beograd čeka, ranije su isporučili Temišvaru.

„U pitanju je 18 komada tramvaja po ceni od 1,9 miliona evra po tramvaju i to je u pitanju tramvaj kapaciteta od 251 putnika, mi ćemo nabaviti tramvaje koji su dosta skromniji – u pitanju su za 160 putnika, a po ceni od 3,23 miliona evra“, kaže Banković.

Ugovor u koji je N1 imao uvid pokazuje i da će 25 novih tramvaja Beograđane da košta oko 81 milion evra i da će u prvoj turi iz Turske da stignu dva. U Beogradu će ih dočekati sumnja da su preplaćeni i da je posao namešten.

„To nam govori da je nažalost sada grad Beograd označen kao grad u kojem ne vladaju zakoni, ne vlada transparentnost i u kojem su svi poslovi unapred dogovoreni“, kaže Banković.

Iskustva sa nezakonitim dogovaranjem poslova ova gradska vlast već ima. Šef kabineta Aleksandra Šapića, Nenad Milanović, optužen je za krivično delo davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, kada je Kentkartu nudio nameštanje tendera.

Pročitajte i

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare