U četvrtak izmena uredbe – šećer najverovatnije 89 dinara po kilogramu

Ekonomija 25. maj 202214:43 > 14:44 25 komentara
N1

Vlada Srbije će na sednici u četvrtak, 26. maja, izmeniti važeću uredbu koja se odnosi na ograničenje cena namirnica, saznaje N1 u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Tim izmenama će cena šećera biti ograničena na određeni iznos - najverovatnije 89 dinara za kilogram - i važiće za sva pakovanja, bez obzira da li se šećer prodaje u ambalaži od kilograma ili u džakovima.

Pročitajte još:

Šećera danima nema u trgovinama, a cena mu je, po važećoj uredbi, u maloprodaji ograničena na nivo od 15. novembra 2021. godine. To u praksi znači da svaka trgovina u svojim rafovima sme da drži „svoje“ cene šećera koje je imala na dan 15. novembra, ni dinar veće.

Problem je što se ovo ograničenje primenjivalo samo na šećer u ambalaži od kilograma, dok se cena šećera u ostalim pakovanjima slobodno formirala.

To je dovelo do situacije da se šećer u kesama od kilogram najviše tražio jer je bio – najjeftiniji. A potom i do nestašica u trgovinama.

Da će cena šećera biti ograničena, bez obzira na pakovanje, juče je u Davosu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je, govoreći o nestašici šećera u prodavnicama, rekao da je u Srbiji zaštićena cena šećera u pakovanju od jednog kilograma i da „onda oni koji rade sa šećerom, poput pčelara ili destilera, dogovore sa poslovođama da kupe veće količine tog jeftinijeg šećera, zbog čega će biti zaštićena cena šećera bez obzira na pakovanje„.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare