U Srbiji prošle godine stradalo 70 radnika, ima li razloga za slavlje 1. maja

Biznis 29. apr 202213:526 komentara

U prošloj godini u Srbiji je na radnom mestu život izgubilo 70 radnika, a bezbednost na radu jedna je od tema koja će se naći na današnjoj sednici Socio-ekonomskog saveta, rekla je za N1 Čedanka Andrić, predsednica sindikata Nezavisnost.

„Insistirali smo da na sednici Socio-ekonomskog saveta bude izveštaj inspektorata za rad o prošloj godini, imajući u vidu da je statistika o smrtnim slučajevima i teškim povredama jako loša. Prošle godine je život na poslu izgubilo 70 radnika i to je nešto što se nameće samo po sebi kao tema. U periodu tehničke vlade ne raspravljaju se pitanja koja se odnose na radno ili bilo koje zakonodavstvo jer je Skupština raspuštena“, rekla je za N1 predsednica sindikata Nezavisnost.

Ona dodaje da je prošle godine najveći broj smrtnih slučajeva i teških povreda na radu bio u sektoru industrije i „standardno“ u građevinarstvu. Kako kaže, zabrinjava činjenica da je većina tih radnika bila angažovana „na crno“.

„Nisu obučeni za to, nemamo primenu mera za bezbedan i zdrav rad, što je ključ. Naš sadašnji Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu je dobar, ali ako ga poslodavac ne primenjuje vi ćete imati ovakvu situaciju“, rekla je Andrić.

Ona kaže da bi novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu trebalo da bude usvojen u decembru mesecu, a da su dva ključna zahteva sindikata Nezavisnost da odbori za bezbednost budu obavezni u firmama preko 50 zaposlenih, a ne preporuka kao sada, kao i da postoje koordinatori za bezbednost ili sindikalni inspektori koji bi trebalo da pomognu inspektorima rada u vršenju nadzora.

Andrić kaže da se sindikat Nezavisnost zalaže i za strože kazne poslodavcima koji ne poštuju mere bezbednosti i zaštite na radu i napominje da svako ulaganje u bezbednost i zdravlje na radu „čuva poslodavcima i njihov deo interesa koji se odnosi na smanjen broj bolovanja i odsustva sa posla“.

„Kada bi krivično odgovarali poslodavci kod kojih se dese teške i smrtne povrede to bi bila poruka da se neobezbeđen rad ne isplati“, ističe sagovornica N1.

Sindikat Sloga najavio je proteste ukoliko se ne izmeni Zakon o radu donet 2014. godine, a predsednica sindikata Nezavisnost kaže da će i oni insistirati na izmeni tog zakona u narednih godinu ili dve dana. Prema njenim rečima, zakonom iz 2014. godine veliki broj građana ostao je bez sindikalnog angažovanja.

„Promenio se rad, veliki broj ljudi radi na kratkoročnim ugovorima s umanjenim pravima. Novi zakon o radu mora da govori o radnicima, ne o zaposlenima“, objašnjava Andrić.

Sindikat Nezavisnost će tradicionalno 1. maja održati protest na Trgu Nikole Pašića u Beogradu s porukom „Opasulji se“. Andrić objašnjava da ta poruka znači da sam ne možeš ništa da uradiš i da je najbolji način da radnici zaštite svoja prava da se sindikalno organizuju.

Komentari

Vaš komentar