U švajcarskim bankama 46 milijardi evra ruskih građana ili kompanija

Biznis 01. dec 202213:258 komentara
Švajcarska, novac, pare, rusija There are various Swiss coins visible against background of one hundred francs banknote and there is Swiss flag as well
Izvor: Shutterstock

Švajcarska je saopštila da je u njenim bankama deponovana 46,1 milijarda franaka (46,4 milijarde evra) imovine ruskih državljana i pravnih lica od kada su Moskvi uvedene sankcije ranije ove godine.

Švajcarska, koja nije članica Evropske unije, ali ima bliske odnose sa njom, uvela je sankcije EU Rusiji nakon što je Moskva počela invaziju na Ukrajinu u februaru.

Sankcijama je, između ostalog, zabranjeno primanje depozita većeg od od 100.000 franaka od ruskih građana i pravnih lica, kompanija ili organizacija.

Postojeći depoziti veći od te sume morali su biti prijavljeni švajcarskom Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove do početka juna.

Sekretarijat je saopštio da je 123 građana i pravnih lica sa bankama u Švajcarskoj ostvarilo 7.548 „poslovnih odnosa“ ukupne vrednosti od 46,1 milijarde franaka (46,7 milijardi evra).

Još 294 „poslovna odnosa“ u iznosu od 400 miliona franaka (405,6 miliona evra) ostvareno je sa Belorusijom, bliskom saveznicom Rusije.

Državljani Švajcarske, ili države u Evropskom ekonomskom prostoru, ili oni koji imaju privremenu ili stalnu boravišnu dozvolu neke od tih država, nisu pogođeni sankcijama i zabranom prenosa novca drugoj strani na čuvanje, dok se depoziti ispod 100.000 franaka ne prijavljuju.

Sekretarijat je naglasio da se „nivo prijavljenih depozita zbog toga ne može izjednačiti sa ukupnim iznosom sredstava ruskog porekla koja se čuvaju u Švajcarskoj“.

Oko 7,5 milijardi franaka finansijske imovine zamrznuto je u Švajcarskoj zbog sankcija zaključno sa 25. novembrom. To su sredstva u vlasništvu, ili pod direktnom kontrolom osoba, kompanija i organizacija koje su pod EU sankcijama.

Komentari

Vaš komentar