„Uđete sa parama, izađete sa ćelavom glavom“: Pitali smo penzionere kako žive

Ekonomija 02. okt 202306:48 47 komentara

Standard penzionera u Srbiji pod pritiskom je sve viših cena. Kao da se tokom čitave prošle i ove godine odvija trka između povećanja penzija i inflacije. Iako u oktobru stiže novo povećanje na penzionerskom čeku, najstarijim sugrađanima se čini da povećanje cena pobeđuje.

Stigao je 1. oktobar i doneo povećanje akciza od 8 odsto. Raste i cena gasa i struje od narednog meseca ali rastu i penzije.

Pitali smo penzionere i penzionerke kako preživljaju na mesečnom nivou:

„Eto prezivljavamo nekako, razvučemo novac do penzije ali nemamo nikakvo zadovoljstvo samo osnovne potrebe.“

„Živimo kako moramo.“

„Sa svojim mesečnim primanjima ne mogu da izađem na kraj ali opet koprcam se.“

„Ovaj naš predsednik kako vodi ovu našu državu dobro i to uspeva, stvarno je mnogo teško.“

„Lepo se to rasporedi, nikad bolje nije bilo.“

„Svaki dan nešto poskupljuje, uđete unutra sa parama, izađete sa ćelavom glavom.“

Vlast, međutim, ističe samo onu prvu, prihodnu stranu.

„Ja svakako imam nešto što će obradovati 1.600.000 penzionera“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prosečna penzija u avgustu iznosila je 37.786 dinara. Sa najavljenim povećanjem od 5,5 od ovog meseca ona će biti 39.864 dinara, a od januara naredne godine 45.000 din. Međutim, minimalna potrošačka korpa, pre najavljenih poskupljenja iznosi oko 52.000 dinara.

Obećao je predsednik i jednokratnu pomoć od 20.000 dinara za svakog penzionera krajem novembra.

„To će inflacija do tad pojesti. Evo vidite, povećavaju se cene svaki dan, gorivo raste. Više nema nikakvih kontrola nad cenama koje divljaju. Isto bilo 20.000 svima i sad ce opet biti ali to je uvek pred izbore. Ja imam jednog komsiju koji kaže da bi voleo da svaki dan budu izbori“, kaže vojni penzioner Ilija Okuka.

Umesto kratkoročnih rešenja, udruženja penzionera traže sistemske promene. Viši iznosi penzija nisu jedino što im je potrebno.

„Naša država je potpisala sporazum sa medjunarodnom organizacijom o nezi i brizi starih lica i to Krkobabić najavljuje, najavljuje i zakon je izglasan ali se ništa ne dešava. Tu bi trebalo preći sa reči na dela“, smatra penzioner.

Pre povećanja u oktobru, minimalna penzija iznosi 20.600 dinara, dok oni sa poljoprivrednom penzijom, mesec dana treba da izguraju sa oko 16.000 dinara.