Udruženja iz Srbije: Govorićemo protiv rudnika na skupštini akcionara Rio Tinto

Biznis 09. apr 202112:362 komentara
Izvor: REUTERS/David Gray

Udruženja iz Srbije koje se protive otvaranju rudnika litijuma kompanije Rio Tinto predočiće danas na skupštini akcionara te kompanije u Londonu razloge za zbog kojih je rudnik u Jadru "nepoželjan i štetan", saopštila je organizacija Zaštitimo Jadar i Rađevinu.

Povezane vesti:

Na onlajn skupu će učestvovati predstavnici udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu i organizacije Ert trajv (Earth Thrive), koji će nastupiti u ime lokalnih zajednica iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Od 5. do 9. aprila u Londonu se u organizaciji Londonske rudarske mreže (London Mining Network) održavaju dani akcije protiv kompanije Rio Tinto, koja je svojim delatnostima širom sveta dovela do grubih kršenja ljudskih prava i ekoloških katastrofa, pa i jednog građanskog rata“, navodi se u saopštenju udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu, Ert trajva i Eko-put Bijeljina.

Isitiče se da bi rudnik litijuma doveo u opasnost vode drinskog sliva, „a poznato je da su aktivnosti Rio Tinta na mnogo lokacija izazvale veliko zagađenje voda i zemljišta i uništenje biodiverziteta“.

„Ako se rudnik otvori, u slučaju da se projekat dogodi, pitanje je samo kada će se dogoditi ekocid i kada ćemo dobiti drinsku vodu zagađenu teškim metalima i sumpornim kiselinama“, ističe se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar