Udruženje preduzetnika: Domaći privrednici se kažnjavaju za najmanje prekršaje

Ekonomija 13. maj 202111:24 9 komentara
Novčanik, pare, dinari, novac,
Shutterstock

Udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije" saopštilo je danas da su domaći privrednici "potpuno degradirani" i ovih dana često i za najmanji prekršaj kažnjavani novčanim kaznama od po 300.000 dinara.

Zastupnica tog udruženja Milena Amon kaže da se te kazne izriču zbog nekih nepravilnosti kod antiepidemijskih mera, kao što je nepostojanje dezo barijere, a i zbog nekih ‘tehničkih’ nedostatka oko depozita za vraćanje kusura.

Pročitajte još:

Kazne su, prema njenim rečima, nesrazmerne prekršjima i „zatvaraju živi biznis“.

„Dok država podmićuje strane investitore novcem svih građana, za domaće privrednike uslovi poslovanja su poražavajući“, navodi se u saopštenju Udruženja.

Dodaje se „da smo svedoci dvostrukih aršina jer se država prema domaćim privrednicima ponaša represivno dok su postupci i efikasna administrativna usluga namenjeni isključivo stranim investitorima“.

Ističe se da je dodatna otežavajuća okolnost „ogromno crno tržište koje neefikasan državni aparat ni na koji način ne suzbija“.

Navedeno je i da neregistrovani subjekti koji neometano trguju “na crno” i ne pune budžet plaćaju mandatnu kaznu od 5.000 dinara „pa je takav vid poslovanja veoma isplativ“.

„Setom zakona – Zakonom o fiskalizaciji, Zakonom o elektronskim fakturama i Zakonom o arhivskoj građi – koji su doneti na brzinu, dodatno će se opteretiti poslovanje legalno registrovanih privrednih subjekata jer i oni predviđaju drakonske kazne za svaki prekršaj“, navodi se u saopštenju.